Bedrijven worden steeds kwetsbaarder voor cybercrime

hacker-groot

Cybercrime is hard onderweg de grootste bedreiging te worden voor organisaties. Tegelijkertijd zijn maar bedrijven goed voorbereid op cyberincidenten. Slechts een derde van hen heeft een plan liggen om hier adequaat op te reageren.

Dit blijkt uit de PwC Economic Crime Survey 2016, een onderzoek onder 6337 deelnemers uit 115 landen. Economische criminaliteit gaat over vermogensdelicten waarbij sprake is van bedrog, verberging of misleiding. Te denken valt aan fraude, witwassen en corruptie.

Ook economische criminaliteit komt veel voor

Wereldwijd heeft 36 procent van de ondervraagde organisaties economische criminaliteit ervaren. Nederlandse ondernemingen hebben overigens vaker te maken met economische criminaliteit. 46 procent van de bedrijven in ons land is hiermee geconfronteerd. André Mikkers, partner bij PwC, verklaart dit doordat 'Nederland een welvarend land is en economische criminaliteit hoog op de agenda staat. Als men zich hier meer mee bezig houdt, wordt het ook meer ontdekt, de controleparadox.'

Als de verschillende industrieën worden vergeleken, valt op dat financiële wereld de laatste twee jaar met 48 procent het meest is geconfronteerd met economische en digitale criminaliteit. De overheidssector volgt met 44 procent, kort daarop voor de retail- en consumentenbranche met 43 procent. Dat de financiële sector kwetsbaar is, vindt Mikkers verklaarbaar. "Het is een ingewikkelde sector met veel mogelijkheden om te frauderen. Daarnaast geldt dezelfde paradox als bij de relatief hoge cijfers van Nederland. De financiële sector is een sterk gereguleerde branche, waardoor wangedrag eerder aan het licht komt", aldus Mikkers.

Bedrijven nemen te langzaam maatregelen

Ondanks dat de regulering de afgelopen jaren is toegenomen, maakt Mikkers zich vooral zorgen om het gebrek aan snelheid waarmee ondernemingen maatregelen treffen. "We hebben hier te maken met een enorm complex probleem dat steeds groter wordt. Te weinig bedrijven nemen de juiste maatregelen om met deze dreiging om te gaan. De bestrijding van economische en digitale criminaliteit kan je niet op het bordje van één medewerker leggen. Het moet worden opgenomen in de bedrijfscultuur."

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.