Hacker bekent 55 miljoen dollar te hebben gestolen door geldautomaten aan te vallen

rp_dollars.png

Een hacker heeft in de Verenigde Staten bekend onderdeel te hebben uitgemaakt van een cybercrimegroepering die in de VS 55 miljoen dollar schade wist te veroorzaken. De man kan een celstraf van ruim 57 jaar opgelegd krijgen.

Dit meldt Reuters. De 34-jarige Turkse hacker geeft toe deel uit te hebben gemaakt van een internationale groepering die zich schuldig maakt aan computervredebreuk, bankfraude en het manipuleren van transacties via ongeautoriseerde apparaten. De man werd in december 2013 opgepakt in het Duitse Frankfurt en na een juridische strijd van 18 maanden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Tientallen miljoenen euro's gestolen

In totaal zou de groepering tientallen miljoenen euros hebben gestolen uit geldautomaten. Dit deed de groep door betaalpassen van klanten te stelen en die financiële instellingen waarvan deze passen afkomstig zijn te hacken. Eenmaal op de systemen van de instellingen verhoogden de cybercriminelen het maximaal op te nemen bedrag, waarna zij grote geldbedragen wisten op te nemen via geldautomaten. De groep zou zijn grootste slag hebben geslagen in februari 2013, toen 40 miljoen dollar werd buitgemaakt door 36.000 geldautomaten in 24 verschillende landen te plunderen.

De groep heeft echter ook andere grootschalige aanvallen op geldautomaten op zijn naam staan. Zo voerde de groep een aanval uit in februari 2011, waarbij 10 miljoen dollar werd buitgemaakt door 15.000 gemanipuleerde transacties uit te voeren bij geldautomaten in 18 landen. In december 2012 maakte groep nog eens 5 miljoen dollar buit via 4.500 geldautomaten in 20 landen.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.