Rechter stelt Apple in het gelijk in andere rechtszaak over ontgrendelen van iPhone

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Apple heeft een kleine winst behaald in zijn strijd tegen de FBI rond het ontgrendelen van een iPhone van één van terroristen die achter de aanslag in het Amerikaanse San Bernardino zit. In een vergelijkbare zaak over het ontgrendelen van een iPhone van een drugsdealer oordeelt de rechter dat Apple het apparaat niet hoeft te ontgrendelen.
De twee zaken staan niet met elkaar in verband, maar hebben wel grofweg dezelfde inzet: het ontgrendelen van een smartphone. De zaak wordt dan ook gezien als een steuntje in de rug voor Apple. De Amerikaanse rechter oordeelt (PDF) dat de Amerikaanse overheid zich ten onrechte beroept op een oude wet: de All Writs Act uit 1789. Deze wordt in de Verenigde Staten (VS) vaker gebruikt om aftapverzoeken te rechtvaardigen. De rechter oordeelt dat de overheid hier in deze specifieke zaak te ver mee gaat.

‘Apple is uitsluitend bezig met PR’

Ook verwerpt de federale rechter het argument van de Amerikaanse overheid dat Apple uitsluitend bezig is met PR. Het IT-bedrijf zou bewust dwarsliggen in de rechtszaak in een poging klanten te winnen. De rechter stelt dat het niet vreemd is dat een bedrijf dat zijn succes in belangrijke mate baseert op zijn relatie met het publiek zich druk maakt om de PR-impact van een dergelijke rechtszaak.

De FBI eist in een andere rechtszaak dat Apple helpt de iPhone van een terrorist die achter de aanslag in San Bernardino te ontgrendelen. Een rechter stelde de FBI in het gelijk en droeg Apple op met een oplossing te komen. Dit weigert Apple, dat stelt de veiligheid van andere iPhone gebruikers niet in gevaar te willen brengen. Door de beveiliging van één iPhone te kraken zegt Apple namelijk ook de veiligheid van andere iPhones op het spel te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.