Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Opnieuw is malware ontdekt die vermoedelijk is ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden en opsporingsinstanties, waaronder regimes die het minder nauw nemen met mensenrechten.

De malware is gericht op OS X en ontdekt door beveiligingsonderzoeker Pedro Vilaca. Het gaat om een dropper, malware die is ontwikkeld om andere malware te downloaden en installeren. De dropper haalt het Remote Control System van Hacking Team op en installeert deze op een geïnfecteerde machine. Deze geeft klanten van Hacking Team de mogelijkheid machines op afstand over te nemen.

Niet erg vernieuwend

De kwaadaardige software lijkt volgens Vilaca veel op malware van Hacking Team die al eerder is ontdekt. De code van de malware is echter aangepast zodat deze niet door antivirus- en beveiligingssoftware wordt opgemerkt.

Hacking Team werd vorig jaar gehackt, waarbij 400GB aan data uitlekte. Uit publicaties over deze data blijkt onder andere dat het bedrijf zaken doet met Saudi-Arabië en Egypte. Ook bleek het bedrijf ondanks zijn achtergrond zijn beveiliging niet op orde te hebben en zelfs basale beveiligingsadviezen in de wind te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *