Nederlandse startup ontwikkelt hardwarematige wachtwoordmanager

Vaulteq, een startup van de Nederlandse ondernemers Frederik Derksen en Tim Gerrits, heeft een hardwarematige wachtwoordmanager ontwikkeld. Deze ‘digitale kluis’ wordt aan de router gekoppeld en maakt het mogelijk inloggegevens beveiligd in eigen beheer op te slaan.

De gemiddelde consument beheert tientallen, zo niet honderden wachtwoorden voor de websites en apps die hij gebruikt. Die wachtwoorden slingeren overal rond. Sommige mensen noteren ze in een schriftje, anderen maken gebruik van een wachtwoorden-clouddienst. Ook gebruiken twee op drie Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor verschillende online diensten. Meer dan 40 procent denkt dat 'een veilig wachtwoord' niet te onthouden is. Slechts 7 procent van de Nederlanders maakt gebruik van een online wachtwoordhulp die orde in die chaos moet scheppen.

Aantrekkelijke prooi

Maar dat betekent wel dat de wachtwoorden ergens ‘in de cloud’ worden opgeslagen, waar ze een weliswaar moeilijke, maar wel erg aantrekkelijke prooi zijn voor hackers en andere kwaadwillenden. “Nederlanders zijn eigenlijk heel slordig, laks en zelfs onwetend als het gaat om de veiligheid van hun wachtwoorden,” constateert Frederik Derksen, CEO van Vaulteq. “Wij brengen onszelf daarmee dagelijks in gevaar, zowel financieel als persoonlijk.”

Derksen en Gerrits liepen zelf ook tegen dit probleem aan. In de zoektocht naar een betrouwbare oplossing, bedachten zij Vaulteq. “Wij wilden de controle terugkrijgen over ons digitale leven en een fysieke locatie bedenken waarin wij onze wachtwoorden en vertrouwelijke gegevens konden opslaan”, aldus Derksen. “Niet in de cloud, waarbij vrij onbekende bedrijven het voor het zeggen hebben, maar een plek waar we zelf het beheer over hebben. Zoiets bestond nog niet, dus zijn we aan de slag gegaan en hebben Vaulteq ontwikkeld.” Derksen is al langer als ondernemer actief in de IT- en softwarebranche, terwijl Gerrits als ontwikkelaar ervaring heeft met computerbeveiliging.

Gebruiksvriendelijk wachtwoorden beheren

De Vaulteq is een fysieke digitale kluis waarin je je wachtwoorden en andere vertrouwelijke data veilig en in eigen beheer kunt opslaan. De Vaulteq neemt daarbij alle zorgen weg van het beheren van wachtwoorden. Zo wordt er voor elke online dienst een uniek en veilig wachtwoord gegenereerd, zonder dat de gebruiker die zelf hoeft te onthouden. Alle in huis aanwezige gezinsleden kunnen ook gebruikmaken van de ‘vault’.

Premium-gebruikers krijgen daarnaast toegang tot hun wachtwoorden op afstand via een anonieme, beveiligde verbinding met hun eigen digitale kluis thuis. Alle gegevens worden versleuteld en lokaal opgeslagen op de Vaulteq, waardoor er van buitenaf nooit iemand bij kan komen. Dat maakt Vaulteq ook geschikt voor de opslag van andere vertrouwelijke digitale documenten, zoals paspoorten of bankgegevens.

Tweestapsverificatie

Toegang tot de kluis is standaard beveiligd met tweestapsverificatie. Hierdoor is niet alleen een wachtwoord nodig om in te loggen, maar ook een extra code die alleen in het bezit is van de gebruiker. De opgeslagen gegevens worden AES/256-bits versleuteld. Via een Android- of iOS-applicatie zijn de gegevens alleen voor de gebruiker te benaderen en te beheren. Er zijn ook browserextensies beschikbaar voor Chrome, Firefox en Safari die de inloggegevens automatisch invullen vanuit de Vaulteq.

Voor de ontwikkeling van Vaulteq is gebruik gemaakt van Raspberry Pi-hardware en wordt er gebruik gemaakt van een open API, wat inhoudt dat ook andere ontwikkelaars software kunnen maken die samenwerkt met de Vaulteq. Het geheugen van de Vaulteq is water- en stofdicht, schokbestendig en kan hoge temperaturen aan. Bij verlies of diefstal blijven de gegevens afgeschermd voor indringers, terwijl de eigenaar een opgeslagen back-up via een USB-stick gemakkelijk kan terugzetten op een nieuwe Vaulteq.

Pre-order via IndieGogo

De Vaulteq gaat in de voorverkoop 99 dollar kosten. De kluis is klaar voor productie, maar de startup heeft nog een investering nodig om de productie te kunnen starten. is alleen nog een kleine investering nodig. Daarom is een crowdfund-campagne opgezet op IndieGogo. In 30 dagen wil het bedrijf minimaal 50.000 dollar ophalen om de Vaulteq in juli 2016 te kunnen leveren.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard Technologies lanceert vandaag AuthPoint Total Identity Security. Een uitgebreide bundel die de bekroonde AuthPoint multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing combineert met zakelijk wachtwoordbeheer en mogelijkheden om darkwebcredentials te monitoren.

Senhasegura introduceert MySafe voor het beheren van persoonlijke wachtwoorden

Senhasegura introduceert MySafe voor het beheren van persoonlijke wachtwoorden

Senhasegura, leverancier van de gelijknamige, bekroonde privileged access management (PAM) oplossing, introduceert een nieuwe oplossing die de IT-beveiliging verbetert in de persoonlijke sfeer: MySafe.