67% van security experts noemt datalek door mobiele apparaten ‘waarschijnlijk’

Steeds meer werknemers en managers maken gebruik van mobiele apparaten om gevoelige en vertrouwelijke bedrijfsinformatie te raadplegen. Dit brengt echter de nodige risico’s met zich mee. 67% van alle security professionals noemt het ‘waarschijnlijk’ dat hun organisatie al is getroffen door een datalek dat is veroorzaakt door mobiele apparaten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Ponemon Institute in opdracht van Lookout, een bedrijf dat mobiele beveiligingsoplossingen ontwikkeld. Lookout waarschuwt dat mobiele apparaten erg vatbaar zijn voor cyberaanvallen, aangezien veel mobiele apps in een zeer hoog tempo worden ontwikkeld en gelanceerd. Bij de ontwikkeling van deze apps laten ontwikkelaars dan ook wel eens steken vallen, waardoor beveiligingsgaten ontstaan die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Tegelijkertijd worden de apparaten in toenemende mate gebruikt om gevoelige informatie te raadplegen.

Bedrijven nemen onvoldoende beveiligingsmaatregelen

83% van de ondervraagde security professionals erkent dat mobiele apparaten vatbaar zijn voor cyberaanvallen. 70% denkt zelfs dat het niet goed beveiligen van data op mobiele apparaten heeft geleid tot een cyberinbraak. Tegelijkertijd blijken bedrijven echter niet of onvoldoende maatregelen te nemen om mobiele apparaten te beschermen tegen cyberaanvallen. Zo erkent 64% van professionals niet actief bezig te zijn met de beveiliging van gevoelige data die via mobiele apparaten toegankelijk is. 63% blijkt geen beveiligingsbeleid te hebben opgesteld waarin uiteen wordt gezet welke data werknemers op hun mobiele apparaten mogen opslaan. 35% van de respondenten geeft toe geen enkele maatregel te hebben genomen om data op mobiele apparaten van werknemers te beveiligen en beheren.

Opvallend is ook dat werknemers in de praktijk veel meer gevoelige data openen op hun mobiele apparaten dan security professionals denken. Zo denken security professionals gemiddeld dat 19% van de werknemers klantgegevens openen op hun smartphone of tablet, terwijl in de praktijk 43% van de werknemers dit blijkt te doen. Een vergelijkbaar beeld ontstaat als we kijken naar persoonsgegevens van collega’s. Security professionals denken gemiddeld dat 18% van de werknemers dit soort informatie opent op een mobiel apparaat, terwijl dit in de praktijk 52% blijkt te zijn.

Werknemers blijken in de praktijk veel meer gevoelige data op hun mobiele apparaten te openen dan security professionals denken

 

Resultaten

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.