26.000 WordPress-website misbruikt voor DDoS-aanval

hacker

Cybercriminelen hebben onlangs 26.000 WordPress-websites gebruikt om een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval op te zetten op een niet nader genoemde website. Hierbij werden per seconden 10.000 tot 11.000 HTTPS verzoeken per seconde naar de website verstuurd. De aanval lieten zelfs pieken zien van 20.000 HTTPS verzoeken per seconde.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Sucuri. De aanvallers hebben gebruik gemaakt van de pingback functie van WordPress, waarbij de website een klein pakketje verstuurd naar een andere website. Deze feature is gebruikt ome en grootschalige layer 7 DDoS-aanval op te zetten. Hierbij wordt een aanval uitgevoerd op de applicatielaag in plaats van de gebruikelijke netwerklaag. Bij dergelijke aanvallen is aanzienlijk minder bandbreedte nodig om een website onbereikbaar te maken.

Sucuri wijst erop dat er maar weinig servers zijn die een dergelijke hoeveelheid verzoeken kunnen verwerken, zelfs als zij gebruik maken van proxies en load balancers. Dit is zeker het geval bij HTTPS-verzoeken, aangezien deze door het opzetten van een SSL-sessie de CPU zwaarder belast dan HTTP-verzoeken. Meer informatie over de aanval is te vinden in een blogpost van Sucuri.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.