Duitse ziekenhuizen getroffen door ransomware

malware

IT-systemen van tenminste zes ziekenhuizen in het Duitse Noordrijn-Westfalen zijn besmet met ransomware. De malware heeft patiëntgegevens versleuteld en ontoegankelijk gemaakt, waardoor artsen niet meer bij deze gegevens konden en operaties moesten worden uitgesteld.

Dit meldt het Duitse RP Online. Het gaat om ziekenhuizen in Mönchengladbach, Neuss, Essen en Keulen. Het ziekenhuis in Neuss lijkt het zwaarst getroffen. De systemen van dit ziekenhuis werden besmet met ransomware, dat patiëntgegevens heeft versleuteld. Dit maakte het voor zorgverleners onmogelijk de dossiers van patiënten in te kijken, wat er uiteindelijk toe leiden dat verschillende operaties uitgesteld moesten worden. Een manager van het ziekenhuis zegt tegenover RP Online dat het serviceniveau van het ziekenhuis door de virusuitbraak terug is gebracht naar het niveau van 2006.

Het virus zou op de IT-systemen van het ziekenhuis terecht zijn gekomen via een bijlage die is meegestuurd met een e-mail. Een nietsvermoedende werknemers van het ziekenhuis heeft deze bijlage geopend, waarna het virus zich installeerden en wist te verspreiden door het ziekenhuis.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1