Google waarschuwt gebruikers voor ontbreken van TLS en introduceert Security Checkup

Google gaat Gmail gebruikers waarschuwen indien zij e-mailen met een gebruiker wiens e-mailprovider geen Transport Layer Security (TLS) gebruikt. Daarnaast introduceert het bedrijf een Security Checkup waarmee gebruikers de beveiligingsinstellingen van hun Google account kunnen controleren.

TLS

Dit maakt het Amerikaanse IT-bedrijf bekend in het kader van Safer Internet Day. Gmail maakt standaard gebruik van TLS om e-mailverkeer te beveiligen. Indien de persoon waarmee een Gmail-gebruiker communiceert echter gebruik maakt van een e-mailprovider die geen TLS ondersteunt heeft dit geen zin. E-mailverkeer van deze persoon naar de Gmail-gebruiker is hierdoor namelijk onversleuteld en kan dus worden ingezien door eventuele aanvallers.

gmail-tls-waarschuwing

Google gaat daarom gebruikers voortaan waarschuwen indien de persoon waarmee zij mailen geen TLS gebruikt. In dit geval krijgen gebruikers voortaan in de rechterbovenhoek, naast de naam van de ontvanger, een geopend rood slotje te zien. Indien de herkomst van een bericht niet kan worden geauthentificeerd toont Gmail voortaan een vraagteken naar de naam van de verzender.

gmail-tls-waarschuwing2

Security Checkup

Daarnaast introduceert het bedrijf een Security Checkup. Gebruikers kunnen in hun Google Account allerlei beveiligingsmaatregelen instellen. Om gebruikers te helpen de beveiliging van hun account zo goed mogelijk in te stellen is de Security Checkup beschikbaar gesteld. Deze tool geeft automatisch aan op welke gebieden gebruikers de beveiliging van hun Google Account kunnen verbeteren. Denk hierbij aan het kiezen van een sterker wachtwoord, het toevoegen van een telefoonnummer dat gebruikt kan worden om een account te herstellen en controleren welke apparaten met het Google Account zijn verbonden.

Om het gebruik van de Security Checkup te stimuleren geeft Google deze gebruikers gratis 2GB aan extra opslagruimte in Google Drive. Deze opslagruimte kan worden gebruikt voor Google Drive, Gmail of Photos.