Franse privacywaakhond verbiedt Facebook data uit te wisselen met VS

privacy

De Franse privacyorganisatie CNIL neemt als eerste Europese privacywaakhond maatregelen tegen een bedrijf nu de overgangsperiode van drie maanden is verlopen die was ingesteld na het schrappen van de Safe Harbour-overeenkomst. De waakhond verbiedt Facebook nog data uit te wisselen met de Verenigde Staten (VS), aangezien het bedrijf ten onrechte gebruik is blijven maken van het ongeldig verklaarde Safe Harbour-verdrag.

De Article 29 Working Party, waarin Europese privacyorganisaties zich hebben verzameld, kondigde na het ongeldig verklaren van het Safe Harbour-verdrag in oktober door het Europees Hof van Justitie de EU en VS tot 31 januari 2016 de tijd te geven met een vervangend verdrag te komen. Na het aflopen van deze periode zouden de partijen gaan optreden tegen partijen die desondanks via het Safe Harbour-verdrag Europese data uitwisselen met de VS.

Safe Harbour-verdrag nog steeds in gebruik

Onlangs sloten de EU en VS een akkoord dat het Safe Harbour-verdrag vervangt. Facebook maakt echter nog gebruik van het Safe Harbour-verdrag. De Franse privacywaakhond treedt daarom nu op tegen het Amerikaanse bedrijf en verbiedt Facebook nog langer data uit te wisselen met de VS. Het bedrijf kan een forse boete opgelegd krijgen indien hier toch mee doorgaat.

Daarnaast geeft de Franse privacywaakhond Facebook drie maanden de tijd om het volgen van webactiviteiten van niet-Facebook-gebruikers te staken. Deze gebruikers hebben namelijk geen toestemming gegeven om hen te volgen. Facebook volgt deze gebruikers echter wel door een cookie te plaatsen op systemen van niet-gebruikers om een profiel van hen op te stellen. Op basis van dit profiel krijgen zij advertenties voorgeschoteld.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.