Kamervragen over veiligheid van medische gegevens

zorg

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft minister Schippers van Volksgezondheid en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie Kamervragen gesteld over de veiligheid van computers en digitale patiëntgegevens in Nederlandse ziekenhuizen. Leijten wil dat weten of IT-systemen voldoende zijn beveiligd om de veiligheid van medische gegevens te kunnen garanderen.

Leijten stelt de Kamervragen (pdf) naar aanleiding van een waarschuwing van de Amerikaanse FBI dat IT-systemen in de zorg en medische apparatuur een verhoogd risico lopen aangevallen te worden voor financieel gewin. Het Kamerlid wil weten of deze waarschuwing door de ministers is gedeeld met verantwoordelijken voor medische gegevens in de Nederlandse zorgsector, of dat hier plannen voor zijn.

Beveiligingsproblemen in de zorg

Daarnaast wil het SP-Kamerlid dat minister Schippers en minister Van der Steur een overzicht geven van zorgorganisaties en ziekenhuizen die in de afgelopen vijf jaar te maken hebben gehad met beveiligingsproblemen van medische apparatuur en IT-systemen. Het gaat hierbij om gevallen waarbij de privacy of gegevens van Nederlanders in gevaar is geweest. Daarnaast moeten de ministers aangeven of cybercriminelen ook daadwerkelijk gegevens in handen hebben gekregen.

Leijten vraagt minister Schippers en minister Van der Steur ook welke impact de invoering van een landelijk schakelpunt (LSP) en de uitwisseling van persoonlijke gegevens binnen dit systeem heeft op de veiligheid van medische gegevens.

Belgische gevangenen

Ook wijst Leijten op een TV-uitzending van Omroep Max waaruit blijkt dat Belgische gedetineerden medische dossiers ongemerkt laten verdwijnen. Dit zouden zij doen aangezien zij per kilo verwerkt papier betaald krijgen en door dossiers te laten verdwijnen meer papier kunnen verwerken. Het SP-Kamerlid vraagt minister Schippers en minister Van der Steur om een reactie op deze uitzending. De ministers hebben drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1