Noorse politie pakt vijf verdachten op voor MegalodonHTTP botnet

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

De Noorse politie heeft vijf verdachten opgepakt die achter de MegalodonHTTP Remote Access Trojan (RAT) zouden zitten. Met behulp van deze malware zouden de verdachten een botnet hebben opgezet dat zij gebruikten om Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen uit te voeren.

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Dambala meldt dat de arrestaties onderdeel zijn van ‘OP Falling sTAR’, een gezamenlijke actie van de Noorse politie en Europol. Hierbij werkten de opsporingsinstanties samen met het Threat Discovery Center van Damballa. De vijf verdachte zijn tussen de 16 en 24 jaar oud en afkomstig uit Roemenië, Frankrijk en Noorwegen. Eén van de verdachte zou al hebben bekend dat hij een webwinkel draaide waarin malware werd verkocht.

MegalodonHTTP

Dambala heeft eerder in een blogpost de werking van de MegalodonHTTP uiteengezet. De malware kan onder andere worden gebruikt om wachtwoorden en persoonlijke informatie van slachtoffers te verzamelen. Daarnaast kan met behulp van de RAT in realtime worden meegekeken met de webcam van slachtoffers.

In de blogpost komt Dambala tot de conclusie dat de malware slecht is geprogrammeerd. Een gebruiker met de naam ‘Bin4ry’ zou achter de malware zitten. Dambala wil niet bevestigen dat de maker van de MegalodonHTTP tijdens de actie is opgepakt. Wel merkt het beveiligingsbedrijf op dat ‘Bin4ry’ sinds de arrestaties niet meer actief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.