Veel mobiele gezondheidsapps hebben beveiliging niet op orde

Zorg (bron: FreeImages.com/Kurhan)

Een groot aantal mobiele gezondheidsapps zijn kwetsbaar voor tenminste twee van de top 10 mobiele risico’s die door het Open Web Application Security Project (OWASP) zijn geïdentificeerd. De apps zijn hierdoor vatbaar voor cyberaanvallen, waardoor informatie over gebruikers kan uitlekken.

Dit blijkt uit het vijfde State of Application Security Rapport van beveiligingsbedrijf Arxan. Voor het onderzoek zijn 815 eindgebruikers en 286 IT-managers ondervraagd. Het merendeel van de respondenten geeft aan vertrouwen te hebben in de beveiliging van gezondheidsapps. Zo geeft 87% van de managers en 78% van de gebruikers aan dat applicaties voldoende zijn beveiligd. 75% van de managers en ongeveer de helft van de gebruikers stelt dat alles wordt gedaan om apps veilig te houden.

Apps zijn minder veilig dan gedacht

In werkelijkheid blijken gezondheidsapps echter lang niet zo veilig als eindgebruikers en IT-managers denken. Het merendeel van de mobiele gezondheidsapps komt niet door beveiligingstesten heen en is dan ook kwetsbaar voor cyberaanvallen. Arxan heeft in totaal 71 populaire gezondheidsapps onder de loep genomen, waaronder ook apps die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en Britse National Health Service (NHS).

86% van de apps blijkt tenminste twee risico’s te bevatten die zijn opgenomen in de top 10 met risico’s voor mobiele apps van het OWASP. Om welke apps het gaat laat Arxan in het midden. In de meeste gevallen blijkt de binaire code onvoldoende te zijn beschermd (96%) en wordt data slecht of niet beveiligd verstuurd (79%). Arxan waarschuwt dat dit een vergroot risico oplevert op datadiefstal, privacyoverschijdingen, malafide aanpassingen in applicatiecode en reverse engineering.

Beveiligingsbudget ontbreekt bij veel ontwikkelaars

Arxan verwacht niet dat de problemen snel zullen worden opgelost. De helft van de ontwikkelaars van deze apps blijkt namelijk geen budget beschikbaar te hebben voor mobiele beveiliging. Het bedrijf waarschuwt ontwikkelaars voor het risico dat zij nemen door weinig aandacht te besteden aan beveiliging. Zo geeft 76% van de eindgebruikers aan een app niet meer te willen gebruiken indien duidelijk wordt dat deze app slecht is beveiligd. 80% is daarnaast bereid over te stappen op een alternatieve app als deze dezelfde functionaliteiten biedt en beter beveiligd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *