Nederland ICT stelt voorbeeld bewerkersovereenkomst beschikbaar

Met het oog op de meldplicht datalekken moeten bedrijven die het bewerken van persoonsgegevens uitbesteden afspraken maken over het omgaan met datalekken. Dit kan in een ‘bewerkersovereenkomst’. Om bedrijven hierbij te helpen stelt Nederland ICT een voorbeeld bewerkersovereenkomst beschikbaar.

De meldplicht datalekken is op 1 januari 2016 in werking getreden. Op basis van deze meldplicht zijn bedrijven verplicht melding te maken van datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), voorheen bekend als het College Bescherming Persoonsgegevens. Bedrijven die persoonsgegevens laten verwerken door een derde partij, ook wel een bewerker genoemd, zijn verplicht voortaan afspraken te maken over onder andere de beveiliging van de data en de wijze waarop wordt omgesprongen met eventuele datalekken.

Deze afspraken worden gemaakt in een bewerkersovereenkomst. Het kan voor bedrijven een uitdaging zijn een duidelijke en kloppende bewerkersovereenkomst op te stellen. Nederland ICT heeft daarom een voorbeeld bewerkersovereenkomst opgesteld. Bedrijven kunnen hun eigen overeenkomst op dit voorbeeld baseren. Het voorbeeld is uitsluitend beschikbaar voor leden van Nederland ICT en kan bij de branchevereniging worden aangevraagd.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1