Meldplicht datalekken leidt vooralsnog tot minder meldingen dan verwacht

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), voorheen bekend als het College bescherming persoonsgegevens, heeft in de eerste week na de invoering van de meldplicht datalekken minder meldingen binnengekregen dan verwacht. Het gaat om nog geen twintig meldingen.

Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de AP, tegenover NU.nl. Bedrijven zijn sinds 1 januari 2016 verplicht melding te maken van datalekken waarbij persoonsgegevens van gebruikers zijn uitgelekt, vernietigd of gewijzigd. Indien een bedrijf verzuimd hier melding van te maken of zijn IT-beveiliging niet op orde blijkt te leggen kan de AP besluiten een boete op te leggen die kan oplopen tot 820.000 euro.

Minder datalekken

"De eerste paar dagen leveren voorlopig een ander beeld op dan bij collega-toezichthouders in Europa. Er zijn dus minder datalekken dan we tot nu toe dachten dat er waren", aldus Kohnstamm.

"De Britse collega’s hebben bij de introductie van de meldplicht in eerste instantie honderden en honderden meldingen op een dag gekregen. Wij hebben er in nog geen week tijd twintig binnen gekregen."

Toenemende werkdruk

Kohnstamm is wel bezorgd over de toenemende werkdruk op de AP door de invoering van de meldplicht datalekken. Vorige week gaf Kohnstamm al aan dat de hogere werkdruk tot problemen kan leiden. De voorzitter van de AP heeft daarom om meer personeel gevraagd. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft tegenover NU.nl aan dat het budget voorlopig niet wordt verruimd. Wel belooft de minister de situatie in de gaten te houden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1