Cybercrime veroorzaakt stroomstoringen in Oekraïne

malware

Onlangs schreven we al over de BlackEnergy malware die energiemaatschappijen en mediabedrijven in Oekraïne aanvalt. De aanvallen blijken de directe aanleiding te zijn geweest voor stroomstoringen waar Oekraïne in december 2015 mee te kampen had.

Op 23 december vorig jaar werden ongeveer 700.000 mensen in de Ivano-Frankivsk-regio in Oekraïne getroffen door een stroomstoring van enkele uren. Volgens onderzoekers van beveiligingsspecialist ESET stond het incident niet op zichzelf. Tegelijkertijd werden andere energiecentrales in het land onder vuur genomen door cybercriminelen.

BlackEnergy

De aanvallers kwamen binnen via de zogeheten 'BlackEnergy' malware. Vervolgens konden ze een aangepaste variant van de malware 'KillDisk' achterlaten, waardoor de getroffen systemen niet meer konden starten. Het Trojaanse paard BlackEnergy is modulair en bestaat uit verschillende downloadbare componenten die elk specifieke taken uitvoeren. In 2014 werd het gebruikt in een serie cyberspionage-aanvallen gericht op belangrijke overheidsgerelateerde doelen in Oekraïne.

De eerste bekende link tussen BlackEnergy en het zeer destructieve Trojaanse paard KillDisk werd gerapporteerd in november 2015, door de Oekraïense cybersecurity-instelling CERT-UA. Toen werden enkele nieuwsmedia getroffen, precies in de periode van de lokale verkiezingen. Volgens CERT-UA vernietigden de aanvallers daarbij veel videomateriaal en verschillende documenten.

KillDisk

De KillDisk-variant gebruikt in de recente aanvallen was 'geoptimaliseerd' voor het aanvallen van energiecentrales. De normale variant wist systeembestanden en maakt daarmee een systeem volledig onklaar. De gebruikte variant bevatte echter code die specifiek gericht was op industriële systemen.

"Behalve de reguliere KillDisk-functionaliteit, probeerde deze variant ook processen uit te schakelen die wellicht behoren bij een in de industrie veelgebruikt platform voor Industrial Control Systems", zegt Anton Cherepanov, malware-onderzoeker bij ESET.

Lastig herstel

Als de malware deze processen aantreft, dan schakelt het deze niet alleen uit, maar overschrijft het bijbehorende uitvoerbare bestand met willekeurige gegevens. Dat maakt het systeemherstel veel lastiger.

"Onze analyse van de destructieve KillDisk-malware die we aantroffen in verschillende elektriciteitsbedrijven in Oekraïne toont aan dat dezelfde middelen zijn gebruikt als bij de aanval op de Oekraïense media. En die middelen kunnen kritische systemen platleggen", concludeert Cherepanov. Meer informatie over de aanval op Oekraïense elektriciteitsbedrijven is te vinden op WeLiveSecurity.com.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware