Bijna 6400 nieuwe malwarebedreigingen voor Android per dag

574.706 nieuwe soorten malware voor Android zijn in het derde kwartaal van 2015 door G DATA SecurityLab ontdekt. Dat is iets meer dan in het recordaantal dat in het tweede kwartaal werd gevonden (560.671). Volgens de analisten is hiermee duidelijk dat Android een serieus doelwit is voor malwareschrijvers.

Dit blijkt uit het G DATA Mobile Malware Report. De beveiligingsonderzoekers van G DATA maken zich zorgen over de mate waarin gebruikers en app-ontwikkelaars van dit feit op de hoogte zijn en er maatregelen tegen treffen. Ook het gebruik van een (sterk) verouderde versie van Android door een ruime meerderheid (80%) van de Android-gebruikers baart de onderzoekers zorgen, aangezien hierin al meerdere ernstige beveiligingslekken zijn ontdekt.

Reden voor zorgen

Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA, vindt dat er reden is voor zorgen: “Enerzijds zien we dat technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Er komen steeds meer apps waarmee bijvoorbeeld zonder gebruik van een extern ontvangen TAN-code betalingen kunnen worden gedaan. In Nederland zagen we in de afgelopen weken de introductie van bunq, in België kennen we onder andere de SEQR-app en Bancontact/Mister Cash. Ook de grote banken als ING en ABN Amro hebben al aangekondigd dat het doen van betalingen via de mobiele app gebruiksvriendelijker, maar daarmee ook minder veilig wordt. Daarnaast worden er bijna wekelijks nieuwe apps aangekondigd waarmee mensen fysieke, medische en psychische gegevens kunnen bijhouden en delen met hun zorgverleners. Tegelijkertijd, zien we partijen in de technologiesector, die het tegenovergestelde doen van snel ontwikkelen: fabrikanten van smartphones en serviceproviders voeren updates aan het Android-besturingssysteem tergend langzaam door, waardoor gebruikers lange tijd moeten blijven werken met verouderde, lekke systemen. Malwareschrijvers maken misbruik van het gat dat tussen deze twee ontwikkelingen ontstaat.”

In het G DATA Mobile Malware Report valt te lezen dat verschillende fabrikanten hebben aangekondigd meer aandacht te zullen gaan besteden aan het up-to-date brengen van de toestellen die door hun klanten in gebruik zijn. “Maar, zoals we ook al jaren bij pc’s zien: gebruikers stellen patches graag uit. Voor Android-gebruikers die niet maandelijks patchen, maar wel gebruik maken van privacygevoelige of financiële apps, blijft het toch het verstandigst om het toestel te beveiligen met een solide antimalware-oplossing,” aldus Eddy Willems.

One Response to Bijna 6400 nieuwe malwarebedreigingen voor Android per dag

  1. Maarten schreef:

    Zo dra de het betalen met de smartphone doorbreekt wordt het een nog aantrekkelijker doelwit. Je phone staat niet allen barstens vol met informatie maar nu ook nog eens in combinatie met bank gegevens gekoppeld aan een persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *