iPhones, scholen en het IoT vormen in 2016 de nieuwe doelwitten

Nieuwe bedreigingen en trends rondom ransomware op nieuwe platforms, gerichte aanvallen op iPhones en een nieuw speelveld voor hackers om data te vinden voor identiteitsdiefstal zijn dreigingen waar we in 2016 mee te maken krijgen, voorspelt WatchGuard Technologies. Het bedrijf doet 10 voorspellingen voor informatiebeveiliging in 2016 uit de doeken.

1. Ransomware bedreigt nieuwe platforms

Ransomware is volwassen geworden. Veel van deze malware is zo geslepen dat vele slachtoffers losgeld hebben betaald. Tot op heden hadden ransomware-criminelen hun pijlen vooral gericht op Windows-gebruikers. Volgend jaar zijn ook andere (mobiele) platforms, zoals Android en iOS het mikpunt.

2. Social engineering maakt mensen tot kwetsbaarste schakel

Recente geavanceerde netwerkinbraken hebben een ding gemeen: al die aanvallen begonnen met spear phishing gericht op de gebruiker. Cybercriminelen richten zich op specifieke gebruikers met uitgekiende, op het individu aangepaste social engineering-trucs. Ze winnen daarmee vertrouwen van het slachtoffer en ontfutselen zo privéleges en gegevens. We adviseren het reserveren van een jaarlijks budget voor het trainen en up-to-date houden van personeel middels security awareness-trainingen waarin aandacht is voor de nieuwste social engineering-technieken.

3. Hacks op het MKB gaan terug naar de basis

Een meerderheid van de succesvolle aanvallen wordt nog altijd uitgevoerd via basale methodes. Zeker de aanvallen op kleinere organisaties. Wanneer het kleinere MKB zich concentreert op het volgen van basale best practices en maatregelen rondom security, dan kunnen in 2016 veel aanvallen afgeslagen worden.

4. Malware voor iOS groeit

Google's open-platform-strategie resulteerde in meer gevaren voor Android-devices dan voor Apple's iOS. Maar het verschil wordt volgend jaar kleiner. Afgelopen jaar hebben cybercriminelen Apple's ontwikkelplatform gehackt. Criminelen zullen deze aanvalstechniek gaan misbruiken om malware in de App Store te krijgen. iOS is volgend jaar een groter doelwit.

5. Malvertising groeit door gebruik van encryptie

Malvertising, een combinatie van advertising en malware, is een aanvalsmethode waarbij criminelen een vertrouwde website 'booby-trappen' door malafide code via het advertising-systeem te injecteren. Sommige van die diensten worden beter in het herkennen van kwaadaardige advertenties, maar criminelen vechten terug. We verwachten daarom in 2016 een verdrievoudiging van het aantal malvertising-pogingen. Die zullen bovendien steeds vaker slagen, door misbruik van het HTTPS-protocol. Zonder goede security-protocollen die ook HTTPS-verbindingen monitoren en beveiligen, zijn organisaties kwetsbaar.

6. Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn noodzakelijk voor goede verdediging

Aanvallen zijn tegenwoordig veelal geautomatiseerd en weten steeds beter de reactieve defensiesystemen te omzeilen. Handtekening-gebaseerde verdediging is niet langer effectief. Menselijke analisten ontdekken continu nieuwe gevaren dankzij het monitoren van gedrag. Maar criminelen vernieuwen in een dusdanig tempo dat het voor mensen niet meer bij te houden is. De oplossing: kunstmatige intelligentie en machine learning. Deze technologieën kunnen automatisch kwaadaardig gedrag opsporen en herkennen. Organisaties moeten dan ook hun heil zoeken in deze proactieve verdedigingsmechanismen. Technologieën als APT Blocker kunnen malware en gevaren automatisch identificeren op basis van gedragingen in plaats van op statische patronen.

7. Scholen worden het doelwit

Persoonlijke identificatiegegevens zijn erg waardevol voor cybercriminelen die zich specialiseren in identiteitsdiefstal. Scholen verzamelen enorm veel gegevens over hun studenten. Dat in combinatie met de open-netwerk-omgevingen die vaak op scholen te vinden zijn, maakt studentdatasystemen tot een zeer interessant doelwit. Wij adviseren IT-managers van scholen dan ook de beveiliging van de databaseservers en webapplicaties die gebruikmaken van studentdata flink op te schroeven.

8. Gekaapte firmware valt het Internet of Things aan

Hackers doen er alles aan om hun malware op de gehackte computersystemen actief te houden. Maar het hacken van het Internet of Things is een ander verhaal. De meeste IoT-apparaten hebben geen lokale opslagcapaciteit en beperkte bronnen. Wil de malware dus 'blijven', dan moet de hacker de firmware daarvoor misbruiken. We verwachten komend jaar proof-of-concept-aanvallen die permanent de firmware van IoT-apparaten veranderen. Als reactie daarom zullen vendoren de beveiliging verbeteren door het implementeren van secure boot-mechanismen die het aanpassen van firmware lastiger maken. Wij adviseren vendoren nu alvast maatregelen te nemen en niet te wachten op die dure les.

9. Draadloze 'gebruiksvriendelijke' opties vormen een nieuwe kwetsbaarheid

De volgende golf van zwakheden in draadloze netwerken zullen ontstaan door nieuwe 'gebruiksvriendelijke' technologieën. Zo is WiFi Protected Setup (WPS) al in het verleden kwetsbaar gebleken en biedt het hackers een mogelijkheid om met een draadloos netwerk te verbinden. Het komende jaar voegen fabrikanten meer van dergelijke functies toe, zoals Microsoft's Wi-Fi Sense. Het is wachten op de eerste hacks die hiervan misbruik maken.

10. Hacktivisten kapen massamedia

Cybercriminelen blijven het liefst ver onder de radar, maar hacktivisten schreeuwen hun grote verhalen het liefst van de daken. Het hele punt van cyberactivisme is het gebruik van technologie voor het bereiken van een zo groot mogelijke groep mensen. Anonymous is een goed voorbeeld, met hun bekende video's. Volgend jaar zullen hacktivisten waarschijnlijk iets ondernemen waardoor ze hun boodschap naar de hele wereld 'live' kunnen uitzenden.

"Het securitylandschap verandert continu. Cybercriminelen passen oude en nieuwe methoden toe om hun bereik te vergroten, gebruikers te misbruiken en toegang te krijgen tot waardevolle data", zegt Corey Nachreiner, CTO bij WatchGuard Technologies. "Maatregelen zijn noodzakelijk, zoals het toepassen van best practices, het trainen van medewerkers en investeren in de nieuwste netwerkbeveiligingsvoorzieningen. Zodat organisaties security-issues in real-time kunnen identificeren en aanpakken."

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.