Clausule geeft EU de mogelijkheid het Safe Harbour verdrag op te schorten

In het nieuwe Safe Harbour verdrag wordt een clausule opgenomen die de Europese Commissie de mogelijkheid geeft het verdrag op te zeggen indien er zorgen zijn over de wijze waarop de Verenigde Staten met data van Europeanen omgaat. Eurocommissaris Vera Jourova hoopt dat het nieuwe verdrag al vanaf januari 2016 in werking treedt.

Dit heeft Jourova volgens persbureau Reuters donderdag 10 december gezegd op een conferentie in Brussel. Details over het nieuwe Safe Harbour verdrag ontbreken vooralsnog. Het verdrag volgt het originele Safe Harbour verdrag op, dat in oktober door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Het Hof oordeelde dat de privacy van Europeanen in de VS onvoldoende gewaarborgd werd.

Veiligheid beter waarborgen

In het nieuwe Safe Harbour verdrag moet de veiligheid van Europese data beter zijn gewaarborgd. Indien er desondanks twijfels ontstaan over de wijze waarop de Amerikanen omspringen met data van Europeanen biedt de clausule de mogelijkheid het contract (tijdelijk) op te schorten.

Voor bedrijven die data uitwisselen met de Verenigde Staten is het van groot belang dat de EU en VS voor het einde van januari 2016 een vervanger van het Safe Harbour verdrag hebben ingevoerd. Dit verdrag werd door veel bedrijven gebruikt als juridische basis om data van Europeanen te mogen uitwisselen met de VS. Door het ongeldig verklaren van dit verdrag is deze juridische weggevallen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft aangekondigd vanaf eind januari 2016 te gaan controleren of partijen die data uitwisselen met de VS hiervoor een juridische basis hebben.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.