Nederland ICT roept het CBP op tot coulance bij handhaving meldplicht datalekken

De definitieve beleidsregels voor de meldplicht datalekken zijn te laat door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Nederland ICT, de branchevereniging voor de ICT-sector, stelt dat bedrijven hierdoor te weinig tijd krijgen om hun interne zaken op orde te krijgen en rekent dan ook op coulance van het CBP in de handhaving van de wet.

De meldplicht datalekken treedt op 1 januari 2016 in werking. De definitieve beleidsregels voor deze meldplicht zijn door het CBP op 9 december 2015 gepubliceerd. Nederland ICT wijst erop dat bedrijven hierdoor slechts drie weken de tijd hebben hun interne beleid en contracten met bewerkers op de definitieve beleidsregels af te stemmen.

Ernstige datalekken melden

De nieuwe wet verplicht bedrijven ‘ernstige datalekken’ te melden. Datalekken wordt in dit geval niet alleen gedefinieerd als het uitlekken van data, maar ook als het vernietigen of op onrechtmatige wijze verwerken van gegevens. Indien het waarschijnlijk is dat een dergelijk incident kan leiden tot ernstige gevolgen kan hebben op de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Het CBP krijgt de bevoegdheid boetes op te leggen aan partijen die verzuimen ernstige datalekken te melden. Deze boetes kunnen oplopen tot 820.000 euro.

De meldplicht datalekken is volgens het CBP een middel om te zorgen dat datalekken worden voorkomen. Nederland ICT steunt het voornemen van de overheid om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren en stelt dat de meldplicht hier een goed instrument voor kan zijn. Wel zou een dergelijke meldplicht duidelijke regels en daarmee rechtszekerheid voor bedrijven vereisen. Deze duidelijkheid wordt gegeven in de definitieve beleidsregels. Nederland ICT is de beleidsregels nog aan het bestuderen. Op basis hiervan gaat de branchevereniging van de ICT-sector een voorbeeld bewerkersovereenkomst opstellen als handvat voor ICT-bedrijven om afspraken met hun klanten op de meldplicht af te stemmen.