ESET helpt bij ontmanteling grootschalig ‘Dorkbot’-botnetmalware

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Beveiligingsbedrijf ESET heeft samen met de FBI, Interpol en Europol het Dorkbot botnet tijdens een wereldwijde operatie verstoord. Dit botnet steelt onder andere social media wachtwoorden en voert DDoS-aanvallen uit. ESET deelde technische analyses en statistische informatie over de malware met de FBI, Interpol en Europol. Ook spoorde het bedrijf de domeinen en internetadressen op waarachter de Dorkbot controlecentra schuilgingen. De operatie heeft onder andere geleid tot het neerhalen van domeinen vanuit waar de systemen van de slachtoffers werden aangestuurd.

Dorkbot is een wijdverspreid botnet, aangejaagd door de malware Win32/Dorkbot. Deze malware verspreidt zich via verschillende kanalen, zoals sociale netwerken, spam, exploit kits en verwisselbare opslagmedia. Eenmaal geïnstalleerd op een systeem verstoort het de aanwezige antivirussoftware en legt het contact met een IRC-chatserver voor het ontvangen van verdere instructies.

Wachtwoorden stelen en DDoS aanvallen uitvoeren

Dorkbot steelt wachtwoorden van populaire social media kanalen als Facebook en Twitter. Daarnaast installeert het code van andere malware families, zodra het de controle over een systeem heeft overgenomen. Het gaat onder andere om de malware Win32/Kasidet (ook bekend als ‘Neutrino bot’), dat DDoS-aanvallen uitvoert.

ESET stelt over veel informatie over Dorkbot te beschikken, iets wat helpt bij het opzetten van een ‘disruptie-actie’ tegen dergelijke malafide netwerken. ”Onze oplossingen detecteerden de malware vele duizenden keren per week, over de gehele wereld. Iedere dag kwamen nieuwe meldingen binnen”, aldus Boutin. ESET stelt een gratis tool beschikbaar waarmee gebruikers een Dorkbot infectie kunnen verwijderen.

One Response to ESET helpt bij ontmanteling grootschalig ‘Dorkbot’-botnetmalware

  1. ESET helpt bij ontmanteling grootschalig ‘Dorkbot’-botnetmalware bit.ly/1TEXN7K #security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.