Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De Britse geheime dienst GCHQ geeft toe computers en smartphones op afstand te hacken. Hierdoor zou de dienst ongemerkt kunnen meekijken en -luisteren met verdachten.

Dit blijkt uit informatie die Privacy International online heeft gezet. De informatie is aan het licht gekomen in een rechtszaak die Privacy International samen met zeven internetproviders heeft aangespannen tegen GCHQ.

Verdachten afluisteren

Hoe de inlichtingendienst software op smartphones en computers krijgt zonder hier fysiek toegang toe te hebben is niet duidelijk. In sommige gevallen zou de software worden gebruikt om verdachten constant af te luisteren (een ‘persistent operation’), terwijl in andere gevallen alleen wordt meegekeken met internetsessies (‘non-persistent operation’).

De geheime dienst noemt het hacken van computers en smartphones ‘computer network exploitation’. Hiervoor heeft de GCHQ een gerechtelijk bevel nodig. De dienst zou echter aanvragen voor dergelijke bevelen doelbewust vaag en breed houden, waardoor met één gerechtelijk bevel een grotere groep verdachten kan worden afgeluisterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.