Bijna 125.000 Nederlandse kinderen getroffen door hack bij VTech

Bij een cyberaanval op VTech, fabrikant van speelgoed waaronder computers voor kinderen, zijn gegevens van 6,4 miljoen kinderen gestolen. Ook 225.000 Nederlanders zijn getroffen door de cyberaanval. Het gaat om ruim 100.000 ouders en bijna 125.000 kinderen.

Dit blijkt uit cijfers die VTech op zijn website heeft gepubliceerd. De aanval op de online winkel ‘Learning Lodge’ en de app ‘Kid Connect’, waarmee ouders op afstand kunnen communiceren met kinderen via audio- en tekstberichten, vond op 14 november plaats en werd 27 november naar buiten gebracht door Motherboard. Deze site heeft contact heeft met de hacker, die stelt in totaal 190GB aan foto’s van kinderen en zowel chat- als audioberichten tot een jaar terug in handen te hebben. Een klein deel van deze content is doorgespeeld naar Motherboard om zijn verhaal te onderbouwen. VTech zelf stelt dat gegevens maximaal 30 dagen worden bewaard, wat door de hacker dus wordt tegengesproken.

Encryptie

Ook stelt VTech dat gegevens versleuteld worden opgeslagen. Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt heeft op verzoek van Motherboard de sample van de gestolen data onderzocht. Hieruit blijkt dat VTech e-mailadressen en wachtwoorden weliswaar beveiligd opslaat, maar hiervoor de md5 cryptografische hashfunctie gebruikt. Deze staat bekend als onveilig.

Ook wijst de analyse uit dat geheime vragen, waarmee gebruikers hun wachtwoord kunnen onthouden en eventueel herstellen, onversleuteld zijn opgeslagen. De website van VTech maakt daarnaast geen gebruik van versleuteling, waardoor inloggegevens onversleuteld worden verstuurd en kunnen worden onderschept door aanvallers. Opvallend is ook dat VTech de hack zelf niet in de gaten had. Het bedrijf geeft toe de aanval pas op het spoor te zijn gekomen nadat Motherboard hierover schreef.

Data wordt niet verkocht

De hacker die achter de aanval stelt te zitten geeft aan niet van plan te zijn de data te verkopen of verspreiden. De aanvaller stelt de data uitsluitend te hebben gedeeld met Motherboard.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Kwart organisaties die de publieke cloud gebruiken heeft te maken gehad met datadiefstal

Een kwart van de organisaties die gebruikmaken van de publieke cloud heeft te maken gehad met datadiefstal. Dit is een van de opvallende uitkomsten van het nieuwe McAfee-rapport ‘Navigating a Cloudy Sky: Practical Guidance and the State of Cloud Security’ dat tijdens RSA Conference USA is gepresenteerd. Het rapport geeft een overzicht van de actuele stand van zaken rond cloud gebruik, de belangrijkste zorgen rond private en publieke clouddiensten, de security-implicaties van de cloud en de toename van ‘shadow IT’. Gebrek aan inzicht is een van de grootste uitdagingen bij een transitie naar de1

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

Een Chinese man is gearresteerd voor de verkoop van malware die werd gebruikt om in 2015 data te stelen van IT-systemen van de Amerikaanse Office of Personnel Management. Door de datadiefstal kwamen gegevens van miljoenen Amerikanen op straat te liggen. Dit bevestigen bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan CNN. Een woordvoerder van de FBI bev1