Cybercriminelen chanteren Griekse banken

Drie Griekse banken worden mogelijk gechanteerd door hackers. De aanvallers zouden vorige week de systemen van de banken voor online bankieren hebben platgelegd. De cybercriminelen dreigen de infrastructuur voor langere tijd onbereikbaar te maken en eisen een betaling in bitcoins.

Dit meldt de Griekse krant Ekathimerini op basis van anonieme bronnen. De hackersgroep ‘Armada Collective’ zou achter de aanvallen zitten. Deze cybercrimebende richt zich op het uitvoeren van Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen en het chanteren van slachtoffers. De groep zou ook achter de aanval op ProtonMail hebben gezeten. Dit bedrijf besloot uiteindelijk tot betaling over te gaan nadat het onder druk werd gezet door zijn ISP en het datacenter waarin de servers van ProtonMail staat.

Dreigmail

Daarnaast zou de groep ook achter chantagepogingen bij Zwitsers hostingproviders zitten. Het Computer Emergency Response Team (CERT) van de Zwitserse overheid heeft een e-mail gepubliceerd die het Armada Collective naar één van deze hosters heeft gestuurd. Het CERT adviseert overigens nooit aan de aanvallers te betalen en te overleggen met ISP’s over mogelijkheden de aanvallen af te slaan met mitigatietechnieken.

De groep eist losgeld in bitcoins en claimt DDoS-aanvallen op te kunnen van meer dan 1 Tbps per seconden. Akamai Technologies meldde begin november echter dat de grootste aanval van het Armada Collective die het bedrijf heeft gemitigeerd een capaciteit van 772 Mbps had. Het beveiligingsbedrijf stelt dat de aanpak van het Armada Collective veel lijkt op dit van de cybercrimegroep Distibuted Denial 4 Bitcoin (DD4BC).

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.