Cybercrimeverzekering nu ook beschikbaar voor consumenten

Verzekeringen tegen cybercriminaliteit zijn al langer beschikbaar voor bedrijven. Nu kunnen echter ook consumenten een dergelijke verzekering afsluiten. De verzekering biedt bescherming tegen online laster en identiteitsdiefstal.

De verzekering is sinds enkele weken beschikbaar bij het Franse AXA, en wordt in Nederland aangeboden door financieel dienstverlener VKG. Consumenten zouden steeds vaker met online overlast en criminaliteit te maken hebben. De verzekering van AXA vergoedt niet alleen eventuele financiële schade, maar helpt bijvoorbeeld ook lasterlijke content waar mogelijk offline te halen. Ruud van Kampen, directeur van VKG, zegt tegenover de NOS: ”Het gaat om risico's die overal buiten vallen. Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade.”

Content kan niet altijd offline worden gehaald

Van Kampen realiseert zich dat het niet altijd lukt alle laster van internet te verwijderen. "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken. En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt”, aldus Van Kampen.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt tegenover de nieuwswebsite dat steeds meer verzekeraars producten ontwikkelen tegen cybercriminaliteit. "Dat je digitaal schade kan lijden staat buiten kijf. Het gebeurt in Angelsaksische landen al vaker dat hiervoor verzekeringen worden afgesloten”, zegt Buis.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.