NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is gestopt het massasurveillance op Amerikaanse burgers. In plaats van met een sleepnet metadata van telefoongesprekken van burgerste verzamelen richt de NSA zich nu op het gericht afluisteren van verdachten, iets waardoor de dienst voortaan een gerechtelijk bevel nodig heeft.

Op de massasurveillance van de NSA is lang veel kritiek geweest. Een Amerikaanse rechtbank oordeelde begin november al dat het ongericht verzamelen van metadata van telefoongesprekken waarschijnlijk in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Zondagochtend 6 uur Nederlandse tijd is het spionageprogramma van de NSA nu ook daadwerkelijk stopgezet.

Het stopzetten van het spionageprogramma is onderdeel van de USA Freedom Act. Volgens deze wet heeft de NSA voortaan een gerechtelijk bevel nodig om personen af te mogen luisteren. Dit bevel is maximaal zes maanden geldig. Indien deze periode verstrekt moet de NSA opnieuw een gerechtelijk bevel aanvragen om het afluisteren te mogen voortzetten.

One Response to NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.