Oostenrijkse hooggerechtshof buigt zich over Europese rechtszaak tegen Facebook

Het hooggerechtshof in Oostenrijk gaat onderzoeken of groepsvordering, ook wel een class action-rechtszaak genoemd, mogelijk is tegen Facebook. De Oostenrijkse student Max Schrems eist, net als 25.000 andere Facebook gebruikers, een schadevergoeding van 500 euro aangezien Facebook niet correct zou zijn omgesprongen met zijn persoonsgegevens. De boze gebruikers willen zich verenigen in een groepsvordering.

Dit meldt Reuters. Een groepsvordering is een rechtszaak waarin alle gedupeerde gezamenlijk een schadevergoeding eisen. In een dergelijke rechtszaak kunnen gedupeerden zich verenigen, waardoor de rechter zich slechts één keer over de zaak hoeft te buigen. Schrems noemt het onlogisch om duizenden individuele rechtszaken tegen Facebook aan te spannen.

Ongeldig verklaren van Safe Harbour verdrag

Schrems is een Oostenrijkse student die bekend werd nadat het Europese Hof van Justitie het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. De student diende bij de Ierse rechtbank een klacht in nadat de Ierse Data Protection Officer weigerde onderzoek te doen naar de wijze waarop Facebook omgaat met Europese persoonsgegevens die in de Verenigde Staten (VS) staan opgeslagen. De Data Protection Officer verwees hierbij naar het Safe Harbour verdrag en stelde met het oog hierop de zaak niet te kunnen onderzoeken.

De Oostenrijkse student nam hier geen genoegen mee en stapte naar de Ierse rechter. Deze zaak werd uiteindelijk doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie, dat het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. Het verdrag zou de veiligheid van Europese persoonsgegevens in de VS onvoldoende waarborgen. Inmiddels zouden de EU en VS een principeakkoord hebben gesloten over een opvolger van het verdrag.

'Verdragen beperken macht van privacycommissies niet'

Daarnaast oordeelde het Europees Hof dat verdragen als het Safe Harbour verdrag de macht van privacycommissies niet inperken, wat betekent dat zij onderzoek kunnen doen naar de wijze waarop Amerikaanse bedrijven die gebruik maken van het verdrag omspringen met de privacy van Europeanen. De Ierse Data Protection Officer heeft daarom opdracht gekregen alsnog onderzoek te doen naar Facebook.