Iedereen kan voor 50 dollar een ransomware aanval opzetten

encryptie

Een nieuwe dienst maakt het voor aanvallers zeer eenvoudig ransomware aanvallen op te zetten. De CryptoLocker Service is beschikbaar voor een eenmalige bedrag van 50 dollar en maakt het mogelijk zonder enige technische kennis direct een aanval te lanceren. Gebruikers leveren 10% van het losgeld dat zij via de dienst ontvangen in bij de maker.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De nieuwe dienst maakt het ook voor aanvallers zonder technische kennis mogelijk aan de slag te gaan met ransomware. Nadat de dienst is aangeschaft geven aanvallers simpelweg het bedrag op dat zij als losgeld willen vragen aan slachtoffers om weer toegang te krijgen tot hun versleutelde data, waarna de aanval kan worden gelanceerd.

De dienst wordt aangeboden door ‘Fakben’, een gebruiker eerder ook actief was op de Evolution zwarte markt. Deze zwarte markt was uitsluitend bereikbaar via het Tor netwerk en is inmiddels offline gehaald. Gebruikers van de CryptoLocker Service kunnen in principe ieder bedrag als losgeld vragen, maar Fakben adviseert hierbij een bedrag van 200 dollar aan te houden. De ransomware is overigens alleen geschikt voor Windows PC’s, al zijn er wel plannen aangekondigd om de dienst uit te breiden naar andere besturingssystemen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1