Europol wil zelfstandig persoonsgegevens op kunnen vragen bij bedrijven

Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol (bron: Europol)

Europol wil meer bevoegdheden krijgen. De opsporingsinstantie wil onder andere zonder tussenkomst van EU-lidstaten bij bedrijven data kunnen opvragen over verdachten.

Dit meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel op basis van een ontwerp voor een nieuwe verordening voor Europol. Deze verordening moet als nieuwe rechtelijke grondslag dienen voor de Europese opsporingsinstantie. Het ontwerp is door de Britse burgerrechtenorganisaties Statewatch online gepubliceerd.

Persoonsgegevens opvragen

In het ontwerp staat dat Europol de bevoegdheid krijgt rechtstreeks bij bedrijven persoonsgegevens van verdachten op te vragen. Op dit moment kan Europol ook al dergelijke data opvragen bij bedrijven, maar moet hiervoor altijd via een EU-lidstaat handelen.

Daarnaast wil Europol de bevoegdheid krijgen in sommige gevallen data te verstrekken aan organisaties, bijvoorbeeld een IP-adres waarvan verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden. Met behulp van dit adres kan een bedrijf als Facebook of Google vervolgens gericht zoeken naar gegevens over deze gebruiker.

One Response to Europol wil zelfstandig persoonsgegevens op kunnen vragen bij bedrijven

  1. Europol wil zelfstandig persoonsgegevens op kunnen vragen bij bedrijven infosecuritymagazine.nl/2015/11/13/eur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.