Europese Commissie verwacht opvolger Safe Harbour verdrag binnen drie maanden

privacy

De Europese Commissie verwacht binnen drie maanden een nieuw verdrag te hebben gesloten met de Verenigde Staten (VS) die de uitwisseling van persoonsgegevens regelt. Dit verdrag moet het Safe Harbour verdrag vervangen, nadat dit verdrag begin oktober door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard.

“De EU en de VS zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Datastromen tussen onze continenten zijn essentieel voor zowel mensen als bedrijven. Er zijn weliswaar alternatieve tools beschikbaar, maar een veiliger nieuw raamwerk is de beste oplossing om onze burgers te beschermen en bureaucratie voor met name startups te vermijden”, zegt Eurocommissaris Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de Digitale Interne Markt in Europa.

Bedrijven adviseren

Totdat het nieuwe verdrag klaar is gaat de Europese Commissie bedrijven adviseren over het uitwisselen van persoonsgegevens met de VS nu het Safe Harbour verdrag ongeldig is verklaard. Hierbij wijst de commissie bedrijven op alternatieve tools die zij kunnen inzetten om de veiligheid van Europese data in de VS te kunnen waarborgen en zeker te stellen dat zij door data uit te wisselen de wet niet overtreden.

Het is van belang dat de Europese Commissie en de VS erin slagen tijdig een nieuw verdrag te ondertekenen. Europese privacywaakhonden die zich hebben verenigd in de Artikel 29-werkgroep, waaronder het College bescherming persoonsgegevens, hebben al aangegeven vanaf eind januari 2016 te gaan optreden tegen partijen die op onrechtmatige wijze data uitwisselen met de VS. De privacyorganisaties riepen de EU en VS halverwege oktober snel te gaan onderhandelen over rechtmatige doorgifte van persoonsgegevens.

Meer over
Lees ook
5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

Willen organisaties klaar zijn voor de nieuwe Europese DORA- en NIS2-richtlijnen, dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zowel operations en IT als de security teams zullen aardig wat werk moeten verzetten. Beide nieuwe initiatieven zijn in de eerste plaats een juridisch raamwerk, maar toch zijn het vooral IT en security die aan de bak1

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.