Privacyexperts waarschuwen voor risico’s van nieuwe politie-app

Privacy

ICT- en privacyexperts maken zich zorgen om een nieuwe mobiele app waarmee agenten op straat snel persoonsgegevens kunnen opvragen. De app draait op de smartphone van agenten, die zij ook privé mogen gebruiken. Experts stellen dat dit de kans op misbruik en identiteitsfraude vergroot.

Hiervoor waarschuwen ict- en privacydeskundigen tegenover het AD. Ongeveer 10.000 agenten hebben een Samsung Galaxy S5 gekregen als nieuwe diensttelefoon. Via deze smartphone kunnen ze een speciale app gebruiken die hen in staat stelt direct persoonsgegevens op te vragen. In de loop van 2016 moeten alle 33.000 agenten die op straat actief zijn in bezit zijn van een smartphone en van de app gebruik kunnen maken.

Toestel in privétijd gebruiken

“Ik ben verbaasd dat dienders dit toestel ook in privétijd mogen gebruiken,” zegt Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen, tegenover het dagblad. “Agenten zullen voor privégebruik andere apps op hun telefoon installeren, zoals spelletjes.” Hoepman waarschuwt dat dit cybercriminelen de mogelijkheid geeft de telefoon te kraken. De politie-app kan goed beveiligd zijn, maar andere apps geven hackers de mogelijkheid toch de telefoon te kraken.

“Als ik crimineel was, zou ik het zeker proberen,” zegt Ton Siedsma van de online burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. “Via deze politie-app kom je bij informatie die mogelijk geld kan opleveren. Of gebruikt kan worden voor identiteitsfraude.” Hoepman wijst ook op het risico dat kinderen van agenten de telefoon vinden in huis en hiermee gaan spelen. Dit zijn volgens de directeur van het Privacy & Identity Lab onverantwoorde risico’s.

‘Veel aandacht voor beveiliging’

Helma Huizing, woordvoerder bij de Nederlandse politie, stelt dat er veel aandacht wordt besteed aan beveiliging. Zo is het zakelijke gedeelte van de telefoon gescheiden van het privégedeelte en moeten agenten apart inloggen om het zakelijke gedeelte te kunnen gebruiken.

2 Responses to Privacyexperts waarschuwen voor risico’s van nieuwe politie-app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *