8% van de Nederlanders is in 2015 doelwit geweest van cybercrime

8% van de Nederlanders heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met cybercriminaliteit. Denk hierbij aan virussen, privacyschendingen, phishing, creditcardfraude en pharming.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De helft van de bevolking maakt zich in 2015 zich zorgen over de veiligheid op internet. Vier op de tien Nederlanders plaatst met het oog op veiligheid persoonlijke informatie soms niet op sociale netwerksites. Een kwart ziet wel eens af van het downloaden van bepaalde bestanden met het oog op beveilgiing. Eén op de vijf kiest er wel eens voor een online aankoop niet te doen of een draadloze netwerkverbinding niet gebruiken om het internet te betreden.

cbs-veiligheidsincidenten-2015

Mensen van 75 jaar of ouder maken zich het minste zorgen over digitale veiligheid. Dit is ook de groep die hier het minste problemen mee heeft ondervonden. 4% van de 75+ers heeft een online veiligheidsincident meegemaakt, terwijl dit percentage onder Nederlanders onder de 75 op 9% ligt. Vooral 25- tot 65-jarige maken zich vaak zorgen over digitale veiligheid, al zijn zij niet vaker slachtoffer dan jongeren of ouderen tot 75.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.