TU Delft brengt cybercrime bij Nederlandse hosters in kaart

De TU Delft gaat de komende maanden de hoeveelheid cybercrime en abuse, ook wel ’digitale vervuiling’ genoemd, die op netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt in kaart brengen. Dit moet de resultaten van het project Nederland Schoon in kaart brengen. Dit project is erop gericht de cybercrime op het Nederlandse internet terug te dringen.

Het project Nederland Schoon is opgezet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nationale Politie, de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en het Openbaar Ministerie. Het project is gericht op het verbeteren van het zelfreinigend vermogen van de Nederlandse hostingsector en het terugdringen van het abuse dat vanaf netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt.

Gesprekken met hosters

De meetmethode die wordt gebruikt om het abuse in kaart te brengen is ontwikkeld door de TU Delft. Aan de hand van de resultaten van eerder metingen van de universiteit hebben ACM en de Nationale Politie dit jaar gesprekken gevoerd met de beheerders van de sterkste vervuilde netwerken in Nederland. De TU Delft gaat in de komende maanden onderzoeken hoe cybercrime zich op het Nederlandse internet heeft ontwikkeld.

De ACM en de Nationale Politie stellen dat de hostingsector welwillend is om de problemen aan te pakken. De organisaties wijzen hierbij op initiatieven van brancheorganisaties DHPA en ISPConnect, waarmee middelen ter beschikking worden gesteld aan hosters om op een laagdrempelige manier de vervuiling in hun netwerken in kaart te brengen en aan te pakeken.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.