Angst voor dataverlies belangrijkste belemmering voor mobiel werken

92 procent van de ICT-afdelingen beperkt altijd de toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie en applicaties vanaf mobiele apparaten. Vooral angst voor dataverlies is hiervoor de aanleiding.

Dit blijkt uit het ‘2015 Global Authentication and Identity Access Management Index’ onderzoek van Gemalto onder 900 ICT-beslissers wereldwijd. Bijna alle organisaties (98%) herkent de behoefte van werknemers om flexibel en mobiel te kunnen werken. 95 procent van alle ICT-afdelingen erkent echter dat er binnen hun organisatie sprake is van obstakels die mobiele toegang of verbindingen op afstand in de weg zitten. Zorgen rond de beveiliging vormen het belangrijkste obstakel.

94% is bezorgd over cyberaanvallen

Bijna alle respondenten (94%) maken zich zorgen dat hun organisatie ten prooi valt aan een aanval door hackers ten gevolge van diefstal van aanmeldingsgegevens of andere kwetsbaarheden in de beveiliging. Deze zorgen nemen toe door de groei van het aantal mobiele endpoints. Binnen de meeste organisaties beschikt elke gebruiker gemiddeld over twee mobiele endpoints en worden per gebruiker gemiddeld drie combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden beheerd. Bovendien is gemiddeld één op de vijf support tickets van ICT-afdelingen afkomstig van gebruikers die hun aanmeldingsgegevens zijn vergeten.

“Werknemers zitten te springen om nieuwe en flexibele manieren om te werken. ICT-afdelingen staan onder druk om dit te faciliteren”, aldus Dirk Geeraerts, expert identity & data protection bij Gemalto. “Medewerkers zullen doorgaans doen wat nodig is om een klus te klaren, met of zonder toestemming. Sterke authenticatie op basis van een ‘as-a-service’-model zorgt ervoor dat dit veilig gebeurt, ook als bronnen over verschillende locaties zijn verspreid. Dit zal organisaties in een betere positie brengen om de identiteiten van hun eindgebruikers te beschermen, zonder daar de productiviteit of databescherming aan op te offeren.”

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.