Kwart van de Nederlanders houdt rekening met afgeluisterd worden

privacy

Een kwart van alle Nederlanders houdt er rekening mee tijden het bellen afgeluisterd te kunnen worden. Eén op de vijf wordt zich door dit idee wel eens belemmerd vrijuit te praten.

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper dat Warble presenteert aan de vooravond van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam. Nederland tapt van alle landen ter wereld de meeste telefoongesprekken af. Dat Nederland wereldkampioen tappen is, is voor 68 procent van de Nederlanders nieuw. Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat het opsporen van criminelen als excuus wordt gebruikt om de privacy van burgers te schenden.

Vertrouwen in overheid en telecomproviders

Zo’n twee derde weet niet dat zijn telecomaanbieder standaard zijn naam, adres en woonplaats aan de overheid doorspeelt. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, hebben zij beduidend minder vertrouwen in de overheid en telecomaanbieders. Minder dan een kwart van de Nederlanders vertrouwt WhatsApp, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft weet niet dat het gebruik van WhatsApp gratis is omdat WhatsApp privégegevens deelt met anderen. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, wantrouwt twee derde de populaire communicatie-app. Het vertrouwen in Facebook, de eigenaar van WhatsApp, is nog minder: slechts 6 procent vertrouwt Facebook zijn privé-gegevens zonder zorgen toe. Een ruime meerderheid stelt eigenlijk bedachtzamer te moeten zijn als het gaat om digitale privacy.

Tijdens de International Privacy Conference die zondag in Amsterdam van start gaat, lanceert Warble een app die aftappen moet tegen gaan. Om de app te kunnen gebruiken is het niet nodig een identiteit of telefoonnummer op te geven, waardoor de identiteit van gebruikers bij Warble onbekend blijft. De app gericht op andere mensenrechtenactivisten, dissidenten en journalisten in landen als Rusland en China. Meer informatie over de app is hier te vinden.

Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1