Minister Plasterk, Van der Valk-hotel en korpschef Nationale Politie genomineerd voor Big Brother Award

big-brother-awards-2014

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de korpschef van de Nationale Politie en het Van der Valk-hotel in Hengelo zijn genomineerd voor de Big Brother Awards Expertprijs. Minister Plasterk was eerder ook al genomineerd voor de publieksprijs van de Big Brother Awards.

De minister is genomineerd voor de Big Brother Awards, een initiatief van Bits of Freedom, vanwege zijn voorstel de tapbevoegdheden van inlichtingendiensten uit te breiden, het geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten. Net als het publiek vinden de experts die door Bits of Freedom zijn gevraagd nominaties aan te dragen het bijzonder kwalijk dat de minister zich niet gehinderd voelt door de brede maatschappelijk kritiek op zijn plannen, en de plannen toch doorzet.

Big data inzetten om crimineel gedrag te voorspellen

De korpschef van de Nationale Politie is genomineerd voor de inzet van big data om crimineel gedrag te voorspelen, zodat kan worden ingegrepen voordat een misdaad is gepleegd. Hierbij wordt gezocht naar ‘afwijkend gedrag’ in plaats van ‘strafbaar gedrag’. Om deze voorspellingen te doen heeft de politie een enorme hoeveelheid gegevens nodig. De experts die de korpschef hebben genomineerd voor de Expertprijs stellen dat het vergaren van data hiermee een doel op zich wordt. Hierbij wordt onder andere gewezen op een landelijk dekkend netwerk van sensoren waarover de Nationale Politie beschikt om gebeurtenissen in de nabije toekomst te kunnen voorspellen en hier proactief op te acteren. “Als dit zo doorgaat,” zegt columnist en expert Jonathan van het Reve, “zul je er als onschuldige burger steeds meer op moeten gaan letten om je zichtbaar onschuldig en voorspelbaar te gedragen. Een keertje via een andere route naar je werk? Doe maar niet, daar krijg je alleen gezeik mee.”

Het Van der Valk-hotel in Hengelo langs de A1 is genomineerd voor de Expertprijs vanwege het vrijwillig en structureel doorgegeven van haar gastenlijst aan de politie, zonder dat de politie hiervoor een gerechtelijk bevel hoeft te overhandigen. Een politiewoordvoerder geeft tegenover Bits of Freedom aan niets te doen met de gastenlijsten, tenzij er een gericht onderzoek loopt. Een andere woordvoerder stelde eerder echter dat de politie in Hengelo en Enschede de lijsten ‘steekproefsgewijs controleert’. Journalist en expert Bart de Koning concludeert voor deze nominatie: “Het hotel ziet dus al zijn klanten als potentiële hoerenlopers en criminelen.”

Publieksprijs

Eerder werden Achmea, Microsoft en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Ronald Plasterk al genomineerd voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2015. Zowel de Publieksprijs als de Expertprijs worden op 28 oktober uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.