Hacker kraakt privé-mailaccount van CIA directeur

hacker

De Amerikaanse overheid is opnieuw in de verlegenheid gebracht door het gebruik van privé e-mailaccounts voor overheidsdoeleinden. Nadat eerder Hillary Clinton overheidsmails vanuit een privé e-mailaccount te hebben verstuurd lijkt het erop dat nu ook John Brennan, directeur van de CIA, de fout in is gegaan. Een hacker claimt het persoonlijke e-mailaccount van Brennan te hebben gehackt.

Dit claimt een hacker tegenover de New York Post. De aanval zou op 12 oktober hebben plaatsgevonden, maar komt nu pas naar buiten. Veel details over de hacker zijn niet bekend. Wel is duidelijk dat het gaat om een leerling van de onbekende middelbare school.

Gevoelige data

De aanvaller stelt allerlei gevoelige data in het e-mailaccount hebben aangetroffen, waaronder een 47 pagina’s tellende aanvraag van Brennan om toegang te verkrijgen tot staatsgeheimen. Andere e-mails zouden Social Security-nummers en persoonlijke informatie van meer dan een dozijn hoge inlichtingenofficieren van de Verenigde Staten bevatten. De hacker stelt ook een overheidsbrief over het gebruik van ‘harde ondervragingstechnieken’ op terrorismeverdachten te hebben aangetroffen.

De aanval wordt onderzocht door de FBI en andere Amerikaanse overheidsinstanties. Een bron binnen de Amerikaanse overheid meldt aan de New York Post dat juridische stappen tegen de hacker worden overwogen. De bron stelt dat de veroordeling van de hacker een voorbeeld moet worden voor andere hackers die overwegen hun pijlen te richten op overheidsambtenaren.

Social engineering

Tegenover de New York Post zegt de hacker social engineering te hebben gebruikt om via medewerkers van Verizon persoonlijke informatie over John Brennan in handen te krijgen. Daarnaast zou hij AOL via social engineering zo ver hebben gekregen het wachtwoord van het e-mailaccount van Brennan te resetten. Het account zou afgelopen vrijdag uiteindelijk zijn geblokkeerd, vijf werkdagen nadat de hacker toegang wist te verkrijgen tot het e-mailaccount.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.