Onderzoeker gebruikt slimme waterkoker om WiFi-wachtwoorden te stelen

ikettle

Een beveiligingsonderzoeker is erin geslaagd de zwakke beveiliging van een slimme waterkoker uit te buiten om wachtwoorden van WiFi-netwerken in handen te krijgen. Het experiment toont aan welke impact Internet of Things apparatuur kan hebben op de digitale veiligheid van gebruikers.

Het experiment is uitgevoerd door Ken Munro van Pen Test Partners. Munro heeft zijn pijlen gericht op de iKettle, een slimme waterkoker die is verbonden met het netwerk zodat gebruikers deze via een mobiele app vanaf de bank kunnen aanzetten. De beveiliging van de waterkoker laat te wensen over.

Relatief eenvoudige aanval

De aanval is relatief eenvoudig op te zetten. Aanvallers achterhalen allereerst het SSID van het WiFi-netwerk waarmee de iKettle is verbonden. De aanvallers maken vervolgens een eigen WiFi-netwerk aan met exact hetzelfde SSID en zorgen dat zij een sterker signaal uitsturen dan het legitieme WiFi-netwerk.

Vervolgens sturen zij een pakketje naar de ketel met behulp van een richtantenne die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de iKettle en het WiFi-netwerk verloren gaat. De iKettle probeert in dit geval automatisch opnieuw verbinding te leggen met het netwerk. Doordat de aanvaller hetzelfde SSID gebruikt als het legitieme netwerk en daarnaast een sterker signaal uitstuurt kiest de iKettle hierbij voor het malafide WiFi-netwerk van de aanvaller. De iKettle stuurt vervolgens het WiFi-wachtwoord van het aangevallen netwerk in platte tekst naar de aanvaller, die hierdoor het wachtwoord in handen krijgt zonder dat de gebruiker iets merkt.

iKettles vinden

Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk hoe slecht het is gesteld met de beveiliging van sommige Internet of Things apparaten. In een eerdere blogpost beschrijft Munro hoe het mogelijk is via Twitter gebruikers met een iKettle te identificeren. Door simpelweg de overige tweets van deze gebruikers te doorzoeken en gebruik te maken van een websites als 192.com is het vaak mogelijk te achterhalen waar zij wonen.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1