Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goede cybersecurity-aanpak.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en JustitieDit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dijkhoff wil tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland aandacht vragen voor betere samenwerking op het gebied van cybersecurity. Dijkhoff: “Alleen als we samenwerken, kunnen we ons digitale leven beschermen tegen criminaliteit en spionage.”

Nationale Cyber Security Strategie 2

Naast het CSBN is ook de Nationale Cyber Security Strategie 2 (NCSS 2) naar de Kamer verstuurd. Dit document stamt uit 2013 en is bedoeld om de digitale weerbaarheid van Nederland te verbeteren. In de strategie is een werkprogramma opgenomen, waarmee de overheid in hoofdlijnen op schema ligt.

De staatssecretaris benadrukt dat de bevindingen uit het CSBN de noodzaak van een nationale en internationale cybersecurity-aanpak bevestigen, waarbij publiek-private samenwerking van belang is. Door de snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met geopolitieke ontwikkelen is het noodzakelijk voortdurend aandacht te besteden aan cybersecurity. In 2016 wordt daarom de cybersecurity visie van de overheid verder ontwikkeld, waarbij alle relevante publieke en private partijen worden betrokken. Een balans tussen vrijheid, veiligheid en economische groei wordt bij deze visie het uitgangspunt.

2 Responses to Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

  1. Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid infosecuritymagazine.nl/2015/10/15/cyb…

  2. Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid bit.ly/1PiuLeI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.