BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt niet alleen in opdracht van de Amerikanen te hebben gespioneerd bij bevriende landen binnen de Europese Unie, maar ook op eigen houtje allerlei informatie te hebben verzameld.

Dit meldt de Mitteldeutsche Zeitung woensdag op basis van anonieme bronnen binnen het Duitse parlement. Al langer is bekend dat de BND in opdracht van de NSA bevriende landen heeft bespioneerd. De BND zou hierbij een lijst met trefwoorden hebben doorgekregen van de Amerikanen op basis waarvan informatie is verzameld.

Eigen trefwoorden toegevoegd

Nu blijkt dat de BND verder is gegaan dan tot nu toe bekend was. De inlichtingendienst zou niet alleen informatie hebben verzameld op basis van de woorden die de NSA heeft doorgegeven, maar zelf ook zo’n 3.000 trefwoorden aan de lijst hebben toegevoegd.

Ook Nederlands internetverkeer zou door de BND en NSA zijn afgetapt. Dit deden de inlichtingendienst door het Duitse internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt af te tappen. Gerhard Schindler, hoofd van de Duitse BND, erkende eerder al dat de BND fouten heeft gemaakt in de samenwerking met de NSA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.