Chinese overheid arresteert cybercrime verdachten op verzoek van VS

Handboeien

De Chinese overheid heeft voor het eerst op verzoek van de VS een aantal personen gearresteerd die worden verdacht van cybercrime. De arrestaties zijn onderdeel van een Chinees initiatief om de spanningen tussen China en de VS aan te pakken.

Dit meldt The Washington Post. De verdachten zijn in september ingerekend, enkele weken voordat de Chinese president Xi Jinping een bezoek bracht aan de VS. Met de arrestatie van de verdachten wil China de gemoederen tussen beide landen bedaren. Deze zijn fors opgelopen nadat de VS China beschuldigden van cyberspionage. Het land dreigde onder andere economische sancties te nemen tegen de Chinezen als individuen en organisaties uit het land blijven doorgaan met het hacken en bespioneren van Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen.

Bedrijfsspionage

De verdachten die nu zijn opgepakt worden door de VS verdacht van bedrijfsspionage in opdracht van de Chinese overheid. Zij zouden bedrijfsgeheimen hebben gestolen van Amerikaanse bedrijven en deze hebben doorverkocht of doorgegeven aan Chinese staatsbedrijven.

Het is voor het eerst dat de Chinese overheid burgers arresteert op verzoek van de Amerikanen. Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid noemen het arresteren van verdachten door China op verzoek van de VS een belangrijke stap voorwaarts in dergelijke zaken.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.