Chinese overheid arresteert cybercrime verdachten op verzoek van VS

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

De Chinese overheid heeft voor het eerst op verzoek van de VS een aantal personen gearresteerd die worden verdacht van cybercrime. De arrestaties zijn onderdeel van een Chinees initiatief om de spanningen tussen China en de VS aan te pakken.

Dit meldt The Washington Post. De verdachten zijn in september ingerekend, enkele weken voordat de Chinese president Xi Jinping een bezoek bracht aan de VS. Met de arrestatie van de verdachten wil China de gemoederen tussen beide landen bedaren. Deze zijn fors opgelopen nadat de VS China beschuldigden van cyberspionage. Het land dreigde onder andere economische sancties te nemen tegen de Chinezen als individuen en organisaties uit het land blijven doorgaan met het hacken en bespioneren van Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen.

Bedrijfsspionage

De verdachten die nu zijn opgepakt worden door de VS verdacht van bedrijfsspionage in opdracht van de Chinese overheid. Zij zouden bedrijfsgeheimen hebben gestolen van Amerikaanse bedrijven en deze hebben doorverkocht of doorgegeven aan Chinese staatsbedrijven.

Het is voor het eerst dat de Chinese overheid burgers arresteert op verzoek van de Amerikanen. Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid noemen het arresteren van verdachten door China op verzoek van de VS een belangrijke stap voorwaarts in dergelijke zaken.

One Response to Chinese overheid arresteert cybercrime verdachten op verzoek van VS

 1. China pakt hackers op voor datadiefstal bij US Office of Personnel Management

  3 december 2015
  Nieuws

  De Chinese autoriteiten hebben een groep hackers opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de datadiefstal bij het Amerikaanse Office of Personnel Management (OPM). Bij twee cyberaanvallen werden persoonsgegevens gestolen van in totaal zo’n 27,5 miljoen Amerikanen gestolen.
  De Washington Post meldt dat de hackers in september zijn opgepakt, kort voor het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Verenigde Staten. Door de hackers op te pakken zou de Chinese overheid de spanning met de Amerikaanse overheid hebben willen verminderen.
  Het is niet bekend wie de opgepakte hackers zijn. Dat de hackers zijn gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten werd in oktober bekend. Toen werd echter nog gedacht dat de hackers waren opgepakt in verband met cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven. Nu blijkt het dus te gaan om de cyberaanval op het OPM.

  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:12 oktober 2015 Chinese overheid arresteert cybercrime verdachten op verzoek van VS4 september 2015 ‘VS voert binnenkort sancties in tegen hackende Chinese bedrijven’24 september 2015 5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack van Amerikaanse overheid15 juni 2015 Hack bij Amerikaanse overheid blijkt omvangrijker dan gedacht11 september 2015 China: ‘VS moet stoppen met ongegronde beschuldigingen’8 juni 2015 China noemt cybercrimebeschuldigingen van VS onverantwoordelijk

  arrestatie, China, cybercrime, Office of Personnel Management, Verenigde Staten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *