Vijf verdachten opgepakt door DDoS-aanvallen op Ziggo

handboeien-klein

Vijf verdachten zijn aangehouden voor de DDoS-aanvallen op Ziggo, die begin augustus de DNS-servers van het bedrijf platlegde. De politie vermoedt dat de verdachten ook achter een cyberaanval op KPN zitten.

Het gaat om jongeren van tussen de 14 en 17 jaar en een man van 21 uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. Alle verdachten zijn door de politie verhoord en inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Zij blijven verdachten in de zaak. Bij invallen in de woningen van de verdachten, die allen nog bij hun ouders wonen, zijn computers, mobiele telefoons en opslagmedia als USB-sticks en externe harde schijven in beslag genomen.

De politie verdenkt de vijf ervan op 18 en 19 augustus twee cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op Ziggo. De aanvallen waren gericht op het Domain Name System van de provider, waardoor URL’s niet langer naar de juiste IP-adressen werden vertaald. Miljoenen klanten van Ziggo zijn door de aanvallen getroffen.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.