Timmermans: ‘Bedrijven kunnen zonder Safe Harbour verdrag data blijven uitwisselen met de VS’

privacy

Het feit dat het Safe Harbour verdrag ongeldig is verklaard betekent niet dat IT-bedrijven niet langer data kunnen uitwisselen tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS). Ook allerlei andere constructies zijn te bedenken die de uitwisseling van data mogelijk maken, waaronder het afsluiten van aparte contracten met nationale privacycommissies binnen de Europese Unie.

Dit stelt Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dinsdag dat het Safe Harbour verdrag ongeldig is. Dit bepaalde het Hof in een rechtszaak die was aangespannen door Max Schrems, een Oostenrijkse student en privacyvoorvechter. Het Hof oordeelde dat de veiligheid van data van Europese burgers onvoldoende wordt gewaarborgd. Hierbij baseerde het Europese Hof van Justitie zich onder andere om documenten die eerder zijn gepubliceerd door NSA klokkenluider Edward Snowden en in de rechtszaak door Schrems zijn aangedragen als bewijsmateriaal.

’Belangrijke stap voorwaarts’

Timmermans noemt de uitspraak van de rechter een belangrijke stap voorwaarts in het beschermen van het fundamentele recht van Europeanen op databescherming. De rechtbank zou met haar uitspraak de noodzaak bevestigen voor een robuuste bescherming rond het uitwisselen van data van Europese burgers.

Daarnaast meldt de vicepresident van de Europese Commissie dat al langer wordt gewerkt aan een opvolger van het Safe Harbour verdrag. Timmermans zegt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie als bevestiging te zien voor het heronderhandelingen met de Verenigde Staten over het Safe Harbour verdrag. Het is onduidelijk wanneer dit nieuwe verdrag klaar zal zijn.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.