Auto’s besmetten met malware via diagnostische tools van garages

Het hacken van voertuigen kan interessant zijn voor criminelen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld door een voertuig te hacken deze ontgrendelen of de controle over het voertuig overnemen. Een nieuwe tool geeft aanvallers in theorie de mogelijkheid met één cyberaanval een groot aantal voertuigen met malware te besmetten.

Security consultant Craig Smith, oprichter van OpenGarages en schrijver van het Car Hacker’s Handbook, presenteerde op de Derbycon conferentie een nieuwe goedkope tool waarmee aanvallers op zoek kunnen gaan naar kwetsbaarheden in diagnostische software die door autodealers en garages wordt gebruikt. De tool bootst de interne systemen van een auto na en bestookt diagnostische tools met willekeurige data in de hoop kwetsbaarheden aan te treffen.

Malware verspreiden via diagnostische tools

Indien aanvallers erin slagen dergelijke kwetsbaarheden te vinden kunnen zij deze misbruiken om malware via de diagnostische tools op de interne computer van auto’s te krijgen. Hierdoor zouden zij in theorie grote hoeveelheden voertuigen kunnen besmetten.

In de onderstaande video die door Andrew Crenshaw van IronGeek online is gezet is de presentatie van Craig Smith te bekijken.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames