Generatie Y heeft ondanks grote zorgen cybersecurity slecht op orde

internetbankieren

Generatie Y, de generatie die bestaat uit mensen tussen de 18 en 34 jaar, maken zich de meeste zorgen om cybersecurity. Tegelijkertijd neemt de groep ook de meeste risico’s waarmee zij hun digitale veiligheid in gevaar brengen.

Dit blijkt uit onderzoek van TransUnion. Bijna de helft van generatie Y (49%) stelt zich extreem tot zeer veel zorgen te maken over cybercrime. Opvallend is dat de generatie echter nauwelijks maatregelen neemt om hun digitale veiligheid te beschermen. Zo geeft 86% van de ondervraagden aan bankinformatie op hun telefoon op te slaan en logt 84% in op zijn bankaccount via een openbaar WiFi-netwerk, waarmee zij zichzelf een doelwit maken voor identiteitsdiefstal. 67% van de generatie heeft daarnaast geen wachtwoord op zijn mobiele telefoon ingesteld.

Babyboomers doen het beter

Babyboomers, de generatie die nu 55 tot 70 jaar oud is, maakt zich aanzienlijk minder zorgen over cybercrime; slechts 36% stelt zich hier ernstige zorgen over te maken. Tegelijkertijd neemt tenminste de helft van deze generatie maatregelen om hun eigen digitale veiligheid te waarborgen. Zo geeft iets meer dan de helft van de generatie aan belangrijke informatie op te slaan op mobiele apparaten, terwijl 54% inlogt op bankaccounts via openbare WiFi-netwerken.

Ook op andere gebieden zijn de verschillen tussen de beide generaties duidelijk. Zo geeft 83% van de babyboomers aan een firewall te gebruiken, ten opzichte van 63% van generatie Y. Driekwart van de babyboomers haalt belangrijke documenten eerst door een papierversnipperaar voordat deze worden weggegooid, tegenover 53% van generatie Y. 60% van de babyboomers verwijdert een harde schijf voordat een computer wordt weggegooid, ten opzichte van 44% van generatie Y.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.