Europol en FBI verstevigen samenwerking rond aanpak cybercrime

Rob Wainwright, directeur van Europol, en James Comey, directeur van de FBI

Europol en de FBI gaan nauwer samenwerken rond de bestrijding van wereldwijde dreigingen, waaronder cybercrime en terrorisme. Dit hebben Rob Wainwright, directeur van Europol, en James Comey, directeur van de FBI, bekend gemaakt.

Comey bracht vorige week een bezoek aan het hoofdkantoor van Europol in Den Haag. Het bezoek was onderdeel van de European Police Chiefs Convention (EPCC), die jaarlijks door Europol in Den Haag wordt georganiseerd. Comey sprak op de bijeenkomst tegenover 300 politiehoofden en hooggeplaatst politie officieren over wereldwijde dreigingen als cybercrime en terrorisme. Internationale samenwerking is volgens Comey noodzakelijk om deze dreigingen te kunnen aanpakken.

Grensoverschrijdende samenwerking is van belang

Het belang van grensoverschrijdende samenwerking tussen opsporingsinstanties is belangrijker dan ooit om wereldwijde dreigingen zoals terrorisme en cybercrime aan te kunnen pakken. In deze uitdagende tijd is het opbouwen van sterke partnerships tussen internationale opsporingsinstanties en het garanderen van een efficiëntie informatieuitwisseling noodzakelijk om onze burgers en gezamenlijke veiligheid te beveiligen”, zegt Wainwright.

De samenwerking tussen Europol, de FBI en internationale partners is volgens Wainwright een voorbeeld hiervan, met name bij de aanpak van cybercrime en online seksueel misbruik van kinderen. De afgelopen jaren zijn Europol en de FBI steeds nauwer gaan samenwerken. Zo is sinds mei 2015 een permanente verbindingsofficier van de FBI gestationeerd op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag. Deze verbindingsofficier heeft als taak de samenwerken tussen beide partijen te versterken en de uitwisselen van informatie te versnellen.

5 Responses to Europol en FBI verstevigen samenwerking rond aanpak cybercrime

  1. brian blohm schreef:

    @TestingSaaS. Funny how cyber crime is bringing law enforcment around the globe together to collaborate.

  2. Peter Gloudemans schreef:

    RT @rhoeffnagel: Europol en FBI verstevigen samenwerking rond aanpak cybercrime: Europol en de FBI gaan nauwer samenwerken rond… bit.ly/1jtn7RI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.