GLZ gemeenten kiezen voor Barracuda NG Firewalls

ISM-#3-15

Midden in het Hollandse Groene Hart liggen tussen de weilanden schilderachtige dorpen en steden die vallen onder de gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik. In 2011 zijn diverse afdelingen van deze gemeenten samengevoegd binnen het Samenwerkingsverband GLZ. Deze samenwerking heeft voor veel veranderingen binnen de afdelingen van de verschillende gemeentes gezorgd.

Iedere afdeling valt sinds de samenvoeging onder de verantwoordelijkheid van een van de drie gemeentes. De gemeente Zederik is verantwoordelijk voor de ICT-afdeling, die momenteel bestaat uit zes systeembeheerders, een adviseur en een ICT-manager. De overige gemeentes hebben dus geen ICT-ers meer in dienst.

Om alle gemeentes zo efficiënt mogelijk te ondersteunen biedt de ICT-helpdesk vanuit Zederik support aan alle medewerkers via het ‘click-call-face’-systeem. Dit houdt in dat er bij problemen eerst contact is via e-mail. Als dat niet volstaat, biedt de ICT-afdeling telefonische ondersteuning en als laatste mogelijkheid komt een ICT-medewerker persoonlijk langs.

Van drie naar één beheeromgeving

Na het samenvoegingstraject werd het beheer van de netwerkinfrastructuur een stuk complexer, omdat vanuit de gemeente Zederik niet één maar drie omgevingen beheerd moesten worden. De toenmalige firewalls - drie in totaal - voldeden niet meer aan de verwachtingen. De gemeente heeft vervolgens een aanbesteding gedaan om de infrastructuur op orde te krijgen en naar een centrale beheeromgeving over te stappen.

De gemeente had een aantal harde eisen gesteld waaraan de nieuwe firewall-oplossing moest voldoen. Erwin Franken, Hoofd ICT, licht toe: “Onze medewerkers moesten in de nieuwe situatie werkplek-onafhankelijk kunnen werken door middel van thin clients. Daarnaast wilden we een omgeving die we zoveel mogelijk zelf konden beheren en nauw betrokken zijn bij de migratie. We wilden vooral niet te afhankelijk meer zijn van de kennis van leveranciers en externen. En uiteraard moest de nieuwe oplossing qua prijs ook aantrekkelijk zijn.”

Snelle en adequate support tijdens migratie

Franken overwoog de firewalls van drie verschillende leveranciers. De keuze viel al snel op de Barracuda NG Firewall, model F380 vanwege de flexibiliteit, de vele beheermogelijkheden in combinatie met een scherpe prijs. Zodra de beslissing was genomen, bracht Barracuda Networks Franken in contact met een aantal resellers. Uiteindelijk koos hij voor managed service provider Tredion ICT & Telecom uit Gorinchem. “Ik was niet bekend met Tredion, maar het eerste contact was goed. Ook speelde hun locatie mee in de uiteindelijke beslissing; ik vind het belangrijk dat het support team binnen een kwartier bij ons op kantoor kan zijn als er iets is.”

Tredion installeerde twee Barracuda NG Firewalls, één bij de gemeente Zederik en één bij de gemeente Leerdam als uitwijkmogelijkheid. Vervolgens startte het migratieproces naar de nieuwe omgeving, dat slechts een weekend in beslag nam. De migratie zelf verliep succesvol, maar na afloop ontstonden er een aantal issues. Franken legt uit: “De Barracuda NG Firewall scant dieper dan de oude oplossing, wat zorgde voor vertraging op het netwerk. Tredion heeft toen het support team van Barracuda in Oostenrijk ingeschakeld, die het probleem snel heeft onderzocht en aangepakt. Het was voor ons een uitdagende situatie, maar de support vanuit Tredion en Barracuda Networks was zeer adequaat.”

Meer controle over het netwerk

Sinds de overstap naar de Barracuda NG Firewalls, ervaren de systeembeheerders bij de gemeente Zederik veel voordelen ten opzichte van de oude situatie. Franken vertelt: “We hoeven nu slechts één omgeving te beheren, we kunnen internetlijnen bundelen en de bandbreedte eenvoudig per gemeente en afdeling toekennen. Ook kunnen we het bandbreedtegebruik monitoren en zien waar eventuele vertragingen op het netwerk vandaan komen.”

Franken is ook heel tevreden over de samenwerking met Tredion: “De gebruikseenvoud van de firewall zorgt ervoor dat we het dagelijks beheer zelf kunnen doen. Maar als we tegen problemen aanlopen, lost Tredion het op vanuit het control center in Gorinchem. Dat control center staat in verbinding met onze firewalls. Zodra de ICT-afdeling iets wijzigt in de instellingen van de firewall dan regelt het control center dat het op beide firewalls wordt doorgevoerd.”

 
Meer over
Lees ook
WatchGuard presenteert nieuwe firewalls voor beveiliging  van remote en gedistribueerde bedrijven

WatchGuard presenteert nieuwe firewalls voor beveiliging van remote en gedistribueerde bedrijven

WatchGuard Technologies breidt zijn Firebox-lijn van firewall-appliances uit met de: T25/T25-W, T45/T45-##PoE/T45-W-PoE en T85 -PoE. Deze firewalls uit de T-serie zijn specifiek ontworpen om de prestaties te leveren die remote en gedistribueerde zakelijke omgevingen nodig hebben. Met het Unified Security Platform als basis bieden ze een uitgebreid1

Fortinet lanceert FortiSP5 chip versnelt de convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit

Fortinet lanceert FortiSP5 chip versnelt de convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit

Fortinet introduceert de FortiSP5. Deze chip brengt de beveiliging aan de rand van gedistribueerde netwerken naar een hoger plan. De FortiSP5 is het resultaat van 20 jaar lange investeringen van Fortinet in ASIC-technologie en biedt aanzienlijke voordelen qua veiligheid en rekenkracht ten opzichte van traditionele CPU’s en ASIC’s voor netwerken.

Fortinet introduceert hyperscale FortiGate 4800F-firewall voor hyperscale datacenters en 5G-netwerken

Fortinet introduceert hyperscale FortiGate 4800F-firewall voor hyperscale datacenters en 5G-netwerken

Fortinet introduceert een nieuwe hyperscale-firewalls uit de FortiGate 4800F-serie. Deze zetten nieuwe normen op het gebied van cybersecurity, schaalbaarheid, prestatievermogen en innovatie. Daarmee kunnen ze tegemoetkomen aan de behoeften van hyperscale-klanten en mobiele operators met 5G-netwerken.