Vier leden van internationale cybercrime groep staan terecht in Rotterdam

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

Vier verdachten staan deze week terecht bij de rechtbank Rotterdam voor cybercrime. De vier zouden onderdeel uitmaken van een internationale cybercrime groep die via bankingtrojans tenminste twee miljoen euro hebben buitgemaakt. De aanvallen zijn onderzocht door het Team High Tech Crime van de Nationale Politie.

De vier worden ervan verdacht een botnet te hebben gebouwd met besmette computers. Slachtoffers kregen een nagemaakte website van hun bank gereserveerd zodra zij de website van hun eigen bank probeerden te bezoeken. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd met malware om sms-berichten van de bank te onderscheppen en malafide transacties uit te kunnen voeren. Het Landelijk Parket benadrukt dat alle slachtoffers door hun bank schadeloos zijn gesteld.

Europees onderzoek

De strafzaak is onderdeel van een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ook Eurojust en Europol zijn bij het onderzoek betrokken geweest. De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis.

In het onderzoek zijn ook tientallen geldezels aangetroffen, die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen. De strafzaken tegen deze betrokkenen zijn inmiddels afgerond. De geldezels hebben voornamelijk taakstraffen opgelegd gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.