Sony Pictures schikt rechtszaak met ex-werknemers over diefstal persoonsgegevens

hamer-rechter-rechtszaak

Sony Pictures treft een schikking met negen ex-werknemers die het bedrijf hebben aangeklaagd nadat hun persoonsgegevens op straat kwamen te liggen na de hack van eind 2014. Het is onbekend voor welke bedrag de partijen schikken.

De website Deadline meldt dat Sony Pictures en de ex-werknemers een principeakkoord hebben bereikt, dat op 1 september door de advocaten van de aanklagers is ingediend. De hoorzittingen in de zaak worden naar verwachting voorlopig dan ook uitgesteld.

Class action rechtszaak

Met de schikking ontloopt Sony Pictures waarschijnlijk een class action rechtszaak, waar één van de hoorzittingen die nu waarschijnlijk wordt uitgesteld betrekking op heeft. Bij een dergelijke rechtszaak kunnen ook andere getroffen voormalig medewerkers van het bedrijf zich aansluiten bij de rechtszaak. De totale schadevergoeding die Sony Pictures hierdoor mogelijk zou moeten betalen kan hierdoor fors oplopen. Details over de schikking zijn niet bekend gemaakt.

Sony Pictures bleek eind november 2014 doelwit te zijn geworden van een cyberinbraak, waarbij allerlei data is buitgemaakt. Deze is gedeeltelijk gepubliceerd door WikiLeaks. Zo werd e-mailverkeer van bestuursleden van Sony Pictures online gezet, waarin zij zich onder andere kritisch uitlieten over acteurs. Ook persoonsgegevens van in totaal zo’n 3.000 voormalig werknemers van het bedrijf kwamen op straat te liggen. Negen van deze werknemers hebben het bedrijf uiteindelijk aangeklaagd.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.