Malware steelt 225.000 Apple ID’s van jailbreakers

keyraider19-500x592

Cybercriminelen hebben met behulp van malware 225.000 Apple ID’s gestolen. De malware is verspreid via Cydia, een alternatieve appwinkel die uitsluitend op gejailbreakte iPhones, iPads en iPods beschikbaar is.

De malware is ontdekt door onderzoekers van Palo Alto Networks. Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het jailbreaken van iOS-apparaten. Het is echter de eerste keer dat er ook daadwerkelijk een grootschalige malware-uitbraak plaatsvindt op gejailbreakte apparaten. De Keyraider-malware zou slachtoffers hebben gemaakt in tenminste 18 landen.

Nederlandse slachtoffers

De malware wordt verspreidt via Cydia in een tweak die het mogelijk maakte betaalde apps en in-app aankopen gratis vanuit Apple’s officiële App Store te downloaden. Het gaat om Chinese software. Desondanks zijn ook gebruikers uit andere landen slachtoffer van de malware, waaronder een aantal Nederlanders. Ook onder andere Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse iCloud-accounts zijn buitgemaakt.

De gestolen data wordt verzonden naar een server van Hong Kong. Onderzoekers van Palo Alto Networks hebben samen met een Chinese universiteit SQL-injecties uitgevoerd op deze server en troffen hier 225.941 gestolen iCloud-accounts aan. Deze accounts zouden al zijn misbruikt om iPhones in gijzeling te nemen, waarna de aanvallers losgeld eisen.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames